Printul Harry atrage atentia ca studiile despre criza climaterica sunt incontestabile si sustine implicarea copiilor condusi de Greta Thunberg in rezolvarea acestei probleme a omenirii.
In lipsa unor masuri eficiente pentru reducerea poluarii la nivel global, generatia copiilor de astazi simte nevoia sa-si exprime revolta, iar vocea activistei Greta Thunberg s-a facut auzita in toata lumea dupa discursul memorabil de la sediul ONU.
Printul Harry este un sustinator declarat al taberei care cere actiune rapida pentru oprirea distrugerii mediului. El atrage atentia ca studiile despre schimbarea climei sunt incontestabile si ca lumea copiilor condusi de Greta Thunberg incepe sa se revolte pentru a forta luarea masurilor necesare.
In vizita pe care a efectuat-o in Botswana, in cadrul turneului din sudul Africii, ducele de Sussex s-a implicat in crearea unei noi paduri, dupa ani de defrisari care au distrus ecosistemul.
El a tinut un discurs pe malul raului Chobe, in care a facut referire la cuvintele secretarului general al ONU, António Guterres, prin care acesta avertiza ca lumea se confrunta deja cu temperaturi fara precedent.
„In aceasta saptamana, condusa de Greta, lumea copiilor se revolta. Este o urgenta. E o cursa contra timp si o pierdem. Toata lumea o stie. Nu exista nicio scuza sa nu stii asta. Nu cred ca exista cineva in lumea asta care sa poata sa conteste stiinta, dovezile stiintifice de netagaduit si faptele”, a spus Harry.
„Studiile si dovezile pe care le avem din ultimii 30, poate 40 de ani, sunt din ce in ce mai puternice. Nu inteleg cum cineva de oriunde din lume, oricine am fi – voi, noi, copii, lideri, oricine – poate nega stiinta, nimeni nu poate nega studiile, altfel traim intr-o lume foarte, foarte ingrijoratoare”, a continuat el.
Africa, refugiul lui Harry
Criticat pentru folosirea unor avioane private si acuzat de ipocrizie ecologista, Printul Harry a colaborat cu o organizatie de conservare a mediului pentru a-i ajuta pe localnicii din Botswana sa creeze un parc natural si cultural. El s-a alaturat unui grup de barbati pentru a planta un baobab de zece metri, apoi i-a ajutat pe elevi sa planteze puieti de mahon, relateaza The Guardian.
Harry a fost insotit de Dr. Mike Chase, conservationist si fondator al organizatiei „Elefanti fara frontiere”, care se va ocupa de noua rezervatie cu scopul de a reface padurea de pe malul raului. El s-a intalnit si cu tinerii lideri de la organizatia lui caritabila, Sentebale, care ii sprijina pe tinerii infectati cu virusul HIV la un centru medical din Kasane.
Botswana ocupa un loc important in inima lui Harry. Intr-o insemnare foarte personala, el a subliniat cum i-a oferit aceasta tara sansa de a evada dupa moartea mamei sale, Diana: „Cu 15 ani in urma am venit aici, unde am gasit un refugiu (…) Aici am avut de-a lungul anilor unii dintre cei mai buni prieteni ai mei.”
„Am venit aici in 1997 sau 1998 chiar dupa ce mama mea a murit si a fost un loc frumos in care am stat departe de tot. Ma simt foarte legat de acest loc si de Africa”, a mai spus Printul Harry.