Daca pana acum consultantii financiari spuneau ca e bine sa economisim in fondul de pensii cel putin 15% din venitul lunar ca sa nu avem emotii la batranete, pentru mileniali au o veste proasta: cei nascuti la sfarsitul anilor ’80 si pana la inceputul anilor 2000 trebuie sa stranga mai multi bani pentru pensie, avertizeaza un expert citat de CNBC.
Olivia S. Mitchell, profesor de management al riscului si director executiv la University of Pennsylvania, spune ca milenialii trebuie sa economiseasca lunar 40% din venit in urmatorii 30 de ani.
Un scenariu imposibil, dar necesar
Calculul realizat intr-o cercetare academica a unui economist de la MIT, se bazeaza pe cateva presupuneri.
Cea mai importanta dintre acestea este ca te vei pensiona la 65 de ani. Si nu-i departe de adevar: conform unui studiu recent realizat de T. Rowe Price, aproape o treime din mileniali spun ca se asteapta sa se pensioneze undeva intre 65 si 69 de ani. Insa 43% din membrii acestei generatii spun ca se asteapta sa iasa chiar mai repede la pensie.
Daca iti doresti sa atragi prosperitatea in viata ta, iti recomand acest program care te ajuta sa-ti gestionezi finantele mai eficient:
[NOU] Pentru ca stim ca este o perioada dificila din punct financiar pentru tine, Andreea Raicu si Anca Pascu au gandit programul <14 – Day Challenge for Prosperity and Money Mindset> care sa te ajute sa iti gestionezi banii mai eficient si sa atragi abundenta in viata ta.
Timp de 14 zile (21 august- 3 septembrie) Andreea Raicu iti va dezvalui metode de mindfulness (cum este meditatia) care au ajutat-o si pe ea sa scape de gandirea limitativa legata de bani si alaturi de Anca vei invata metode practice si tehnici de business menite sa iti aduca bunastarea. Te vei schimba pe tine si modul in care privesti situatia ta financiara si vei incepe sa vezi oportunitati care sa iti aduca prosperitatea mult visata.
Inscrie-te in program pana la data de 20.08.2020 ora 23:59 si poti beneficia de OFERTA SPECIALA de 1+ 1 => Poti sa mai aduci un prieten in aceeasi bani
Primesti BONUSURI GRATUITE in valoare de 650 euro:
2 Webinarii LIVE pe parcursul celor 14 zile cu Andreea & Anca
Lista cu cele 17 carti care le-au ajutat cel mai mult pe Anca si Andreea pe parcursul dezvoltarii lor personale
Vei primi acces FREE la un challenge de 8 zile cu rutina de dimineata care sa te ajute sa ai o zi productiva
Daca te inscrii in primii 2, vei primi GARANTAT:
- 1 sesiune de 40 de minute de coaching one to one cu Anca – 1 persoana
- 1 sesiune de 40 de minute de coaching one to one cu Andreea – 1 persoana
Jumatate din mileniali planuiesc sa contribuie cu mai putin de 6% din venituri, arata sondajul T. Rowe Price. Doar unul din cinci mileniali economiseste in prezent peste 15% din salariu.
8 trucuri care te ajuta sa economisesti bani fara efort
A doua presupunere majora este si mai „subreda” – profiturile investitiilor in fondurile de pensii in urmatoarele decenii ar trebui sa ramana la nivelul istoric de 10% inregistrat in Statele Unite. „Cei mai multi oameni nu afla de la consultantii lor financiari ca viitorul lor financiar va fi mai rau decat al celor din trecut, iar taxele vor creste”, a declarat Mitchell.
Previziunile pesimiste ale specialistilor
Si alti experti sunt de acord cu acest scenariu. Economistii de la grupul de investitii Vanguard prezic ca in urmatorii zece ani rentabilitatea pietei de capital din SUA se va situa intre 3% si 5%. Luand in calcul inflatia, pe care cei de la Vanguard o estimeaza sub 2%, rata profitului ar fi sub 3%.
Morningstar Investment Management prezice un rezultat mai slab al fondurilor de pensii: 1,8% in urmatorii zece ani in SUA, inainte de ajustarea inflatiei.
Presiunea pe bugetul de asigurari sociale din Statele Unite a crescut continuu, iar daca Congresul nu va lua masuri, bugetul va putea achita cel mult 80% din pensii, incepand din 2035. Insa multi experti spun ca reformele in acest sector sunt iminente, relateaza CNBC.
Daca nu poti sa strangi mai mult, fa-ti alte socoteli!
In conditiile in care prezentul nu-ti mai ofera multe certitudini, iar viitorul nu suna deloc bine, singurul lucru clar este ca trebuie sa strangi bani pentru „zile negre”.
Dar daca e imposibil sa pui deoparte jumatate din salariu, lucru de inteles, ce poti face ca sa ai, totusi, o pensie?
Cei de la CNBC iti recomanda sa-ti faci alte calcule pe care sa le poti stapani. Daca planurile pietei sunt incurcate si incerte, socotelile pe care le faci tu pot fi mai simple si mai usor de urmat.
Mai multi ani de munca
In general, americanii, mai ales cei din generatia Millennials, vor trebui sa munceasca mai multi ani si sa apeleze mai tarziu la bugetul de asigurari sociale. „Beneficiile din asigurarile sociale sunt cu 76% mai mari daca le soliciti la 70 de ani in loc de 62, iar asta te poate scuti de o economisire mai mare”, spune Mitchell.
Altfel spus, daca poti, nu te pensiona. Cu cat muncesti mai mult si contribui mai mult la pensie, contributia lunara este mai mica, fiind facuta pe un termen mai indelungat. „Daca poti munci, continua. Daca nu mai poti munci full-time, lucreaza part-time. Oricat de putin, ajuta”, explica experta.
Rata redusa a somajului din aceasta perioada este un semn ca persoanele mai in varsta isi pot gasi de munca. Iar oamenii ar trebui sa continuie sa investeasca in perfectionarea abilitatilor lor profesionale intre 45 si 50 de ani, considera Olivia S. Mitchell: „Daca nu stii sa folosesti un computer, incearca sa-ti completezi cunostintele ca sa fii mai usor de anagajat”, spune expertul. Desigur, in cazul tau ar putea fi vorba de o limba straina sau chiar de programare.
Ai grija de sanatate!
Pe langa abilitatile profesionale, trebuie sa ai grija si de sanatate. Putin peste o treime din americani sunt fortati sa se pensioneze anticipat, cel mai adesea din motive medicale.
In privinta viitorului, cea mai buna investitie pe care o poti face atunci cand esti tanar sau in floarea varstei e cea in sanatate. Mitchell subliniaza ca asta inseamna sa ai un stil de viata echilibrat, sa nu fumezi si sa nu bei prea mult, dar si sa dormi suficient. „Investeste in eul tau mai batran inca de cand esti tanar”, este sfatul ei.
Invata sa faci economii – 5 metode garantate
Pe langa sugestia de a munci mai mult, Mitchell recomanda si luarea in considerare a unei anuitati – o serie de plati efectuate la intervale egale, de exemplu depozitele obisnuite intr-un cont de economii.
Desi criticate de multi experti pentru costurile lor mari si pentru conditiile lor mai stricte, aceste scheme de economii sunt mai clare si le ofera o oarecare protectie financiara celor care traiesc mai mult. „Acestea sunt adevaratele asigurari de viata care te ajuta sa ai un venit solid cand probabil nu vei mai putea sa muncesti”, arata specialista.
Foto: Shutterstock.com