Stresul caruia trebuie sa-i facem fata zi de zi supune sistemul nostru nervos unei presiuni care ne lasa, in ultima instanta, foarte vulnerabili in fata bolilor. Pana nu demult, stresul era considerat un factor de risc secundar prin care alte patologii cum ar fi tensiunea arteriala sau dezechilibrele metabolice au impact asupra sistemului nervos, insa studiile recente au aratat ca este un factor de risc direct.
Cum ne dezechilibreaza stresul
Un stres general produce un nivel crescut de inflamatie in intregul organism sau diverse dezechilibre, modificari persistente, periculoase, care sunt un teren propice pentru atacul vascular cerebral (AVC) a carui incidenta si gravitate creste in aceste conditii.
Schematic si foarte simplist putem spune ca astazi, patologia sistemului nervos central si a creierului in mod special se imparte in doua. Pe de o parte, este vorba despre suferinte care apar din cauza modificarii structurii vasculare a creierului (modificari la nivelul vaselor) si, pe de alta parte, este vorba despre modificari care apar din cauza celorlalti factori care actioneaza asupra sistemului nervos, adica asupra neuronilor. Aceste doua componente vasculara si neuronala nu pot fi insa separate, atrag atentia neurologii.
Prin urmare, orice afecteaza vasele va afecta neuronul, iar orice va afecta neuronul va influenta, mai devreme sau mai tarziu, vasele cerebrale.
Factorii de risc vascular care provoaca sau influenteaza suferinta vaselor de sange sunt pe de o parte nemodificabili – varsta, sexul – si modificabili – hipertensiunea arteriala, diabetul, nivelul si proportia grasimilor din sange, colesterolul. Acestia din urma pot fi controlati.
Dependenti de a livra performanta
Multi dintre noi constientizam pericolul pe care il reprezinta stresul continuu pentru sanatate, insa nu gasim solutii pentru a-l contracara.
Cu toate acestea, cum diminuam stresul depinde doar de noi, afirma prof.univ. dr. Dafin Muresanu, presedintele Societatii Romane de Neurologie si al Societatii pentru Studiul Neuroprotectiei si Neuroplasticitatii (SSNN).
Exista, fireste, o presiune a mediului care e construit in asa fel incat sa extraga performante maxime de la oameni, iar acestia sunt din ce in ce mai dependenti de a livra performanta, adauga neurologul. Performanta implica si un nivel ridicat de stres. „Totul depinde de decizia individuala. In ce masura si cat timp decide fiecare sa intre intr-un joc de mare presiune. Sigur ca poti sa trai in diverse moduri. Nu exista un singur mod de viata. Depinde foarte multe de strategia fiecaruia, de prioritati. Insa, din pacate, de multe ori uitam ca suntem vulnerabili, ca suntem trecatori si cand suntem sanatosi ne comportam ca si cand am fi nemuritori”, avertizeaza medicul.
Citeste continuarea pe Doctorul Zilei.
Foto: Getty Images.