Statistici recente arata ca romanii arunca anual 2,2 milioane de tone de alimente, adica 6.000 de tone zilnic, in conditiile in care 66% din familii nu isi pot asigura hrana zilnica, iar cinci milioane de romani se zbat in pragul saraciei.
Invitat in aceasta dimineata la rubrica „Apel matinal”, la Radio Romania Actualitati, consilierul de stat Laszló Borbély, coordonator al Departamentului de Dezvoltare Durabila al Guvernului, a precizat ca tara noastra trebuie sa imbunatateasca legislatia privind risipa alimentara si, in acelasi timp, sa demareze programe prin care populatia sa fie informata in aceasta privinta.
Laszló Borbély: Trebuie sa cream un sistem.
Si ce inseamna acest sistem? Vorbim de risipa alimentara, avem lege din 2016, avem norme de aplicare incepand din ianuarie acest an, dar inca e loc de mai bine. Sunt cateva asociatii inimioase care au depozite, care depun efoturi pentru a putea salva macar o parte din aceste alimente care se risipesc. Sunt banci de alimente care sunt si parte a Asociatiei Bancilor de Alimente Europene si, evident, toti cei care vor sa se implice, institute de cercetare.
Citeste continuarea pe Doctorul Zilei.
Foto: Getty Images.