De ce sa renunti la zahar plus alternative naturale dulci

1
De Cristina Tudor
10 mai 2018

Consuma zahar cu moderatie, spun medicii care constanta zilnic efectele sale nocive asupra sanatatii. In caz ca nu le cunosti, iata de ce sa renunti la zahar chiar acum!

Zaharul nu este un produs alimentar nutritiv, ci o sursa de energie care poate fi de ajutor daca nu este consumata in exces. Stiai ca Organizatia Mondiala a Sanatatii a stabilit ca doza maxima sa fie de 25 de grame zilnic, cam sase lingurite de zahar? Mancarea moderna poate furniza chiar si 50 de grame pe zi de zahar. Persoanele care mananca des produse procesate, produse de patiserie, dulciuri, meniuri tip fast-food, pot depasi lejer cantitatea maxima acceptata.

Cum, daca nu consuma dulciuri, o sa te intrebi? Celor mai multe alimente din comert li se adauga zahar, pentru a le fi potentat gustul. Pana aici lucrurile nu par asa de grave, nu? De ce sa renunti la zahar? Stiai ca, de exemplu, o cutie de bautura carbogazoasa poate contine si zece lingurite de zahar, iar o lingura de ketchup are in jur de patru grame de zahar?

De ce sa renunti la zahar daca tii la sanatatea ta

In ultimele zeci de ani, zaharul a ajuns sa aiba o reputatie extrem de proasta, fiind printre vinovatii, daca nu chiar principalul vinovat, de inmultirea cazurilor de obezitate, ateroscleroza, boli cardiace, dezechilibrele hormonale. Studiile in domeniu arata ca acest praf dulce dauneaza inclusiv creierului si ca grabeste procesul de imbatranire.

Citeste eticheta produselor inainte sa le cumperi

Ti-ai facut lista de cumparaturi si pleci la magazin. Cand ai gasit produsele dorite, verifica si eticheta lor. Ia in considerare ce spun specialistii, ca zaharul inclus in produsele industriale nu trebuie sa depasească 10% din numarul total de calorii consumate intr-o zi. Evita sa achizitionezi produsele cu un continut de zahar de peste 15 grame la 100 de grame de produs!

De ce sa renunti la zahar – 3 efecte periculoase asupra sanatatii

Creste rezistenta la insulina. Consumat in cantitati mari, zaharul rafinat forteaza pancreasul sa secrete mai multa insulina, cu scopul de a transporta glucoza in celule. Acest efect duce la hiperglicemie si rezistenta la insulina, care poate duce la dezvoltarea diabetului zaharat de tip 2 si a obezitatii.

Mareste cantitatea de trigliceride din organism. Dulciurile au indice glicemic ridicat si acest lucru are un impact nefast asupra trigliceridelor.

Afecteaza sanatatea dintilor. Microorganismele din gura se hranesc cu zahar. Flora bacteriana din cavitatea bucala consuma zaharul pentru a produce acizi care deterioreaza dintii. Renunta la zahar sau scoate-l treptat din alimentatie si opteaza pentru produse care refac nivelul glicemic, fara sa bulverseze organismul.

Alternative dulci sanatoase

Poti inlocui zaharul cu alternative dulci, sanatoase, din stevia rebaudiana. Aceasta regleaza si tensiunea si o poti gasi sub forma lichida, pulbere sau ca planta uscata. De asemenea, poti opta pentru siropul de artar. Este un sirop sanatos, bogat in mineralele mangan si zinc. In caz ca suferi de dabet, insa, nu-l consuma des, si nici daca ai mai multe kilograme in plus. Siropul de mere este un alt indulcitor natural, nu foarte dulce, pe care il poti consuma in locul zaharului. Vei preveni, astfel, multe neplaceri legate de sanatate.

Foto: Shutterstock.com