In faza de prediabet glicemia este de 100-125, exista o incarcare genetica (adica sunt in familie rude de gardul I care au aceasta boala) si mai exista si cel de-al treilea factor – obezitatea.
Combinate, obezitatea la care se adauga stresul si abuzul alimentar duc in cele din urma la diabet zaharat. Aceasta inseamna un nivel al glicemiei de la 126 in sus si peste 6,5 unh nivel al hemoglobinei glicate, un indicator care reprezinta media glicemiei din ultimele trei luni.
Jumatate dintre adultii de peste 45 de ani au prediabet
Prediabetul, denumit uneori „metabolism alterat al glucozei”, nu prezinta simptome clare, insa persoanele cu glicemii mai mari decat cele normale, relevate in urma unor teste sangvine, ar trebui sa fie testate pentru diabet o data la unul sau doi ani, potrivit American Diabetes Association.
Intr-un studiu care a durat 15 ani, medicii au descoperit 1.148 de persoane au prezentat glicemii ridicate, 828 au dezvoltat diabet si 237 au inceput sa isi injecteze insulina pentru a-si tine glicemia sub control.
Cercetatorii au translatat aceste rezultate asupra grupei de populatie in varsta de peste 45 de ani si au descoperit ca aproape jumatate dintre aceste persoane prezinta riscul de a dezvolta prediabet pe parcursul vietii, 30% vor dezvolta diabet si 9% vor fi nevoite sa isi administreze injectii cu insulina.
Diabetul poate fi evitat
Vestea buna este ca o persoana cu prediabet poate sa reduca riscul de a dezvolta boala daca urmeaza cativa pasi simpli. Primul dintre acestia ar fi sa-si scada greutatea corporala cu 7%. Apoi, sa faca exercitii fizice timp de 30 de minute pe zi. O mana de ajutor vine si din prescrierea Metformin-ului, un medicament antidiabetic care scade nivelul zaharului in sange.
Citeste continuarea pe Doctorul Zilei.
Foto: Getty Images.