Scalpul inflamat poate fi motivul pentru care parul tau creste foarte greu. Cum il tratezi?

1
De Denisa Toma
22 dec. 2019

Inflamarea pielii este usor de observat pe fata, fie ca este vorba de acnee sau o iritatie, rozacee sau eczema. Este suficient sa te priveste in oglinda.

Inflamatia la nivelul scalpului este insa mai dificil de indentificat.

Oamenii au tendinta de a ingora inflamatia la nivelul scalpului pentru ca de multe ori ignora simptomele, pe care le interpreteaza ca fiind normale. Dar aceste semne ar putea sa indice o problema serioasa, ce nu ar trebui trecuta cu vederea.

Iata cele patru semne care indica un scalp inflamat:
Acumularea de impuritati

Acumularea impuritatilor nu este un simptom in sine, dar ar putea fi un precurscor al inflamatiei. Acumularea poate fi produsa de excesul de sebum, produse pentru par sau celule moarte care iti sufoca foliculii de par si cauzeaza inflamatia. Un scalp incarcat pentru o perioada prelungita poate fi predipus la inflamatie.

Preparate naturale care iti daruiesc un scalp sanatos si un par bogat

Chiar si matreata si celulele moarte pot sa sufoce foliculii de par. De aceea este important sa observi semnele si sa iei atitudine inainte ca problema sa devina dificil de tratat.

„Daca acumularea este una grava, poate duce la caderea parului pentru ca se creeaza o inflamatie puternica in jurul folicului”, declara medicul dermatolog Adarsh Vijay Mudgil pentru mindbodygreen.com. O spalare dubla pe cap sau folosirea unui sampon purifiant ar trebui sa rezolve aceasta problema.

Simti ca te doare pielea capului

Desi este adevarat ca scalpul este afectat de stres si incordare, ceea ce inseamna ca tensiunea la nivelul scalpului este reala, senzatia de disconfort poate fi data si de inflamarea foliculilor.

„Exista un spatiu foarte limitat intre craniu si stratul exterior al pielii, astfel ca orice tip de inflamatie poate crea senzatia de durere la nivelul scalpului”, spune Mudgil.

Chiar si atunci cand inflamatia nu este una grava, aceasta senzatie de presiune afecteaza nervii de pe craniu, cauzand durere, mancarime si disconfort. Daca te confrunti cu aceste stari este cel mai bine sa mergi la medicul dermatolog, pentru ca ar putea sa existe o inflamatie dincolo de suprafata pielii.

Efectele secundare surprinzatoare ale samponului uscat si variante mai sanatoase pentru parul tau

Scalpul este rosu

Inrosirea scalpului poate fi cauzata de numerosi factori: spalatul prea des pe cap, substantele chimice agresive din produsele pentru par si afectiuni precum eczeme sau psoriazis. „Daca te speli prea des pe cap cu un sampon prea agresiv ce contine sulfati, iti vei irita scalpul, ceea ce duce la instalarea inflamatiei”, declara tricologistul Shab Reslan.

Exista doua tipuri de inflamatie asociata cu inrosirea scalpului. Primul este inrosirea accentuata din jurul foliculilor, numita eritem perifolicular. Este o afectiune rara, dar daca este lasata netrata poate duce la pierderea parului.

Al doilea tip este plasat in straturile de suprafata ale pielii si este mai des intalnit. Inrosirea superficiala este diagnosticata de obicei ca fiind psoriazis sau dermatita seboreica, care creeaza un efect de piele puternic inrosita, precum o iritatie.

„Nu exista un remediu pentru aceste afectiuni, dar pot fi controlate cu tratamente aplicate local”, spune Mudgil.

Pielea se descuameaza si ai zone acoperite cu coji

Chiar daca nu te confrunti cu senzatia de durere sau scalp inrosit, descuamarea pielii capului indica un tip de inflamatie. Adesea, acesti fulgi de piele indica faptul ca nivelul de inflamatie nu produce inrosirea sau durerea scalpului, dar arata ca inflamatia este prezenta sub piele.

„Daca porti un pulover negru si observi cativa fulgi pe umeri, atunci ai de-a face cu dermatita seboreica, pe care ar trebui sa o tratezi cu substante aniinflamatoare topice”, spune medicul dermatolog. Numeroase persoane observa fulgi in par si ii asociaza cu uscarea scalpului, care este atribuita frecvent spalarii prea dese pe cap, astfel ca aleg sa se spele mai rar si opteaza pentru samponul uscat. Medicul avertizeaza ca aceasta strategie nu este una corecta. De fapt, ar trebui sa faci exact opusul si sa te speli pe cap mai des.

Exfolierea scalpului: secretul unui par frumos de la radacina

„Ar trebui sa-ti samponezi bine scalpul si sa elimini cat mai mult posibil din pielea uscata si coji pentru ca tratamentele aplicate topic sa ajunga la sursa inflamatiei si sa rezolve problema”, declara medicul dermatolog.

Ce sa faci daca scalpul tau este inflamat

Daca te confrunti cu unul sau mai multe dintre aceste semne, primul lucru pe care ar trebui sa-l faci este sa indepartezi cat mai mult posibil din matreata si coji inainte de a aplica medicamentele topice. „O cantitate prea mare de coji si celule moarte interfereaza cu medicamentele si tratamentele care ar trebui sa actioneze profund”, spune Mudgil.

Exista mai multe variante pentru a indeparta cojile si celulele moarte de pe scalp. Una dintre ele este masarea pielii capului cu ulei inainte de samponare. „Ofera o mai buna circulatie a sangelui catre foliculii de par si asigura hranirea adecvata a foliculilor si eliminarea murdariei”, spune specialista.

Ea mai recomanda sa samponezi intotdeauna de doua ori la fiecare spalare, in special daca folosesti un sampon delicat, fara sulfati. A doua samponare va oferi un par mult mai curat, dar si mai stralucitor.

Iata care sunt cele mai potrivite sampoane pentru scalpul inflamat si iritat:

L’Oréal Professionnel Serie Expert Sensibalance

28,81 lei, emag.ro

Eucerin DermoCapillaire

45 lei, notino.ro

Dermedic Capilarte sampon calmant pentru scalp iritat

42,25 lei, emag.ro

Foto: Getty Images.