Ciupercile comestibile contin o serie de nutrienti benefici pentru organismul uman. Acestea includ multe specii de fungi, care sunt fie recoltate din mediul salbatic, fie cultivate. Exista peste 20 de specii cultivate pentru a fi comercializate.
Unele ciuperci au o importanta farmaceutica si terapeutica, intre acestea aflandu-se ”cornul secarei” (Claviceps purpurea), care sintetizeaza substante cu valoare farmaceutica. Alte specii actioneaza favorabil asupra unor boli, fiind folosite in terapeutica naturala. Virtutile curative ale drojdiilor sunt cunoscute din vechime, dar si a unor specii mai mari.
Acest aliment de post plin de antioxidanti e un adevarat medicament pentru colon si ficat. Ciupercile sunt importante surse de fibre, vitamine si minerale continand vitamina B1, riboflavina (B2), niacin (B3), piridoxina (B6) si folacin (acid folic); minerale esentiale, intre acestea numarandu-se potasiu, magneziu, sodiu, cupru, fier si fosfor.
Dar cel mai semnificativ este seleniul, care nu se gaseste in prea multe fructe sau legume. Ciupercile sunt bogate si in antioxidanti. Cu un continut de peste 80% apa si bogate in fibre, adaugarea ciupercilor la mesele zilnice ofera satietate fara un aport caloric crescut.
O cana de ciuperci asigura organismului 50 de calorii din care acesta isi poate extrage energia necesara. Aceasta calitate le transforma intr-un aliment de baza in curele de slabire.
Citeste continuarea pe Doctorul Zilei.
Foto: Getty Images.