De ce ramanem blocati la durerea din trecut?
Nu e numai o chestie de placere morbida sau de pasiune pentru drama. Nu de asta ne tavalim in suferinta trecutului ca o gogoasa prin zahar.
Ramanem atarnati de ideea pe care am pierdut-o. De cele mai multe ori, nu ne doare sfarsitul relatiei atat de mult ca realizarea ca iubirea respectiva nu a fost ce trebuia. Nu simtim pe pielea noastra pierderea, insa lasatul in urma al ideii pe care o aveam, despre cum ne doream ca persoana respectiva sa fie in viata noastra, jobul acela sa ramana intact, situatia sa nu se schimbe ne afecteaza mai mult decat vrem sa credem.
Asadar, ramanem cu o pofta emotionala nesatisfacuta. De acolo dorinta de a reveni mereu la ea.
De Craciun iti doresc o pauza de la a darui parti din tine celor care nu merita
Intoarcerea (eliberatoare) in timp
Daca vrei sa te eliberezi de trecut, trebuie sa te intorci la el. Sa scormonesti, sa te lasi ghidat de sentimentul inconfortabil din corpul tau si sa-l urmaresti pana la capat.
Te duci cu lanterna pana la cele mai intunecate amintiri ale tineretii tale si odata ajuns acolo, faci un popas. Te intalnesti cu varianta ta mai tanara, in cel mai greu moment al vietii tale. Tu, cel de azi, stii lucruri noi care pot schimba ceva inspre bine. Nu ai sa schimbi trecutul, dar poti sa schimbi povestea, iar asta e tot ce conteaza.
Imagineaza-ti ca stai de vorba cu tine, cel de atunci. Ca esti in camera ta de adolescent, ca vezi fiecare poster de pe pereti, ca esti in curtea scolii, pe banca din fata blocului, in gara de tren. Oriunde a avut loc intamplarea care te-a marcat.
Lucruri pe care le faci cand esti ranita emotional – 9 semne care te dau de gol
Trucul recomandat de psihologi pentru a te desparti de durere
Odata ce ai ajuns acolo, langa sinele tau mai tanar cu inima franta, iata ce trebuie sa faci:
- Ii spui ca ce pare acum sfarsitul pamantului e doar un mic obstacol in drumul sau plin de bucurii viitoare.
- Ii demonstrezi ca totul se intampla spre binele sau suprem – ca il asteapta o noua iubire, infinit mai buna decat cea pe care o plange acum.
- Ii oferi instructiuni precise legate de ce trebuie sa faca in continuare ca sa-i fie bine: pe cine sa sune, ce sa invete mai departe, ce drum sa aleaga.
- Cel mai important: imagineaza-te spunandu-ti ca totul, absolut totul, o sa fie bine. Ca cei mai buni ani sunt cei care urmeaza si ca realizari pe care acum nici nu indrazneste sa le ceara, o sa vina curand.
De ce functioneaza acest exercitiu de compasiune proiectat in trecut?
E clar ca intoarcerea in trecut e doar o plasmuire. Nu e masina timpului si nu schimba evenimentele din viata ta. Insa declanseaza un potential imens de vindecare prin simplu fapt al unei modificari, cat de mici, asupra perceptiei.
Ce il face de fapt fericit pe partenerul tau, in opinia psihologilor
Perspectiva de ieri ne dicteaza starea de azi. Daca reusesti sa-ti ajustezi povestea de atunci, vei izbuti sa-ti schimbi viata de acum. Iti dai jos lentila durerii, datorita careia totul pare distorsionat, si vezi ca nu a fost dracul chiar atat de negru si ca esti inca in picioare.
Cand te eliberezi de suferinta adunata si taraita atatia ani, o sa ajungi la performanta de a trai prezentul. Curaj!
Foto: Getty Images.