Suna contrar a tot ce am fost invatati de mici, si totusi e mai adevarat decat orice lectie de istorie pe care am fost fortati sa o memoram.
Petrece mai mult timp cu oamenii dragi, face bine la sanatate
Asta este lectia pe care trebuie sa o invat iar si iar si mi-am propus sa o recit in loc de poezie, rugaciune sau crez. Asta as fi vrut sa stiu la 20 de ani. Am mai strans cateva lucruri pe care ar fi dragut sa le facem mai degraba mai devreme, decat mai tarziu.
Insa, tocmai pentru ca sunt si eu un invatamelc care stie lectia de abia la sfarsit de semestru cand e amenintat cu corigenta, va spun sincer ca indiferent de varsta la care deprindem niste concluzii zdravan de pozitive, rezultatul e la fel de bun!
Asadar, iata ce trebuie sa faci, preferabil acum, ca sa nu au regrete la 40 de ani:
Ce tipologii de oameni nu o sa aiba niciodata succes si de ce?
- Calatoreste inainte de a avea copii – e mai usor
- Lasa-te de fumat – chiar mai e nevoie de motive?
- Petrece mai mult timp cu bunicii si parintii tai – creeaza amintiri si momente frumoase cat ii mai ai
- Facultate, cursuri de specializare, formare profesionala si dezvoltare personala – chiar daca ele formeaza un proces continuu, cel mai bine e sa incepi de tanara si sa te bucuri de timpul pe care-l poti acorda dezvoltarii mintii tale, fara pic de vinovatie si fara a te imparti intre asta si familie, job, etc.
- Exploreaza mai multe optiuni – iar asta, pe toate planurile: profesional, relational, spiritual, chiar si sportiv. Daca acum ai 20 si un pic de ani, jongleaza cu posibilitatile existente in viata ta si fa-ti un obicei din a gasi unele noi. Ramai deschisa si incearca. Experienta, de orice fel, e extrem de valoroasa.
- Imprieteneste-te cu o pusculita si intretine relatia dintre voi – cu alte cuvinte, pune bani deoparte. Fa din asta un obicei si tine-te de el.
- Pune-te in situatii penibile – e clar ca unele vin la pachet cu varsta, dar e la fel de limpede ca tot tineretea si elasticitatea emotionala o sa-ti vina de ajutor atunci cand trebuie sa te ridici dupa un moment mai neplacut. Acesta este momentul in care sa “te faci de rusine” punand intrebari, aplicand la joburi curajoase, implicandu-te in proiecte nebunatice, invitand pe cineva in oras, etc. La 30, 40 sau 50 de ani nu o sa mai ai nici o problema cu chestiile care odata te paralizau de frica precum vorbitul in public, interviuri, sustinerea de idei, coordonarea de echipe.
- Invata sa asculti – o sa te ajute in cariera, dar si in viata personala. Oamenii cauta conexiuni autentice, iar aceastea nu se pot forma in lipsa unei conversatii sincere, bazate pe incredere. Daca cineva iti face confidente si iti impartaseste o bucata din viata sa, asculta-l cu inima deschisa.
- Cere ajutor – fii confortabila cu asta si cauta sprijin in cei din jur. Recunoasterea nevoii de ajutor este in acelasi timp o dovada de modestie, dar si una de deschidere si curaj.
- Stabileste si apara limitele personale – pana acum ai depins de parinti, de gasca de prieteni, de programul de la scoala. Daca ai 20 de ani acum, esti undeva in mijloc, intre copilaria de care vrei sa te descotorosesti rapid si viata de adult care vine val vartej peste tine; intre aventuri de vara si relatii serioase, intre mutat de acasa si ajutorul primit de la ai tai. In toata nebunia asta frumoasa, ia-ti niste timp pentru a stabili ce conteaza pentru tine si la ce nu vrei sa renunti nici in ruptul capului. Apara limitele astea cu delicatete, cu putere si cu demnitate.
J.K. Rowling: „Trebuie sa alegem intre ceea ce este corect si ce este usor”
Foto: Getty Images