Experienta de a avea diabet: Intr-o relatie cu emotiile mele

1
De Andrada Cosma
13 aug. 2018

Cand le spun oamenilor ca sunt psiholog cu competente in psihologia bolilor cronice, precum diabetul, raman uimiti de aceasta combinatie de cuvinte, recunoscand ca nu s-au gandit prea mult ca ar fi nevoie de un psiholog care sa te ajute sa iti intelegi boala dincolo de prescriptiile medicale.

Ce inseamna domeniul psihologiei sanatatii si de ce e nevoie sa il intelegem? Mintea exista intr-un corp, iar corpul nu functioneaza fara minte. De cate ori v-ati gandit la relatia dintre sanatatea fizica si cea emotionala?

Acum ganditi-va la momentul in care esti diagnosticat cu o boala care te va insoti pentru restul vietii. Cum si la ce se gandeste mintea? Esti tentat sa zici ca nici nu mai gandesti, ci doar te simti coplesit de toate emotiile. Asa si este, cand mintea primeste astfel de informatii, le proceseaza ca pe o amenintare, respectiv va intra in faza de supravietuire si va functiona folosind putine resurse, starile emotionale preluand controlul in defavoarea gandirii critice si rationale.

Pe de alta parte, dupa primirea diagnosticului, trebuie sa inveti noi comportamente, sa integrezi o noua rutina zilnica, insemnand medicatie sub forma injectiilor cu insulina, verificarea zilnica a glicemiei, noi reguli in alimentatie. De cele mai multe ori, planul medical este clar, stii ce trebuie sa faci. Atunci, de ce este asa greu de aplicat? Raspunsul este simplu si complicat, in acelasi timp: scoatem din discutie starile noastre emotionale.

A trai cu o boala cronica nu inseamna doar urmarea indicatiilor medicale…

… ci inseamna o reglare a propriilor emotii in timp real, astfel incat sa te asiguri ca iei decizii care nu iti pun viata in pericol. Ganditi-va un moment ce inseamna sa decizi zi de zi cum sa iti ajustezi doza de insulina in functie de valoarea glicemiei si in relatie cu cantitatea de carbohidrati din alimente. Este obositor, uneori frustrant, pentru ca, in ciuda eforturilor, valorile glicemiei nu sunt predictibile, iar aceasta incarcatura emotionala poate sa faca diferenta in deciziile privind gestionarea diabetului.

Mai mult, uneori uitam ca ne putem exprima aceste stari si putem cauta sprijin in ceilalti. De ce ne este greu sa ne exprimam emotional? Deoarece aceste abilitati se invata, se exerseaza pe principiul incercare-eroare. Intr-adevar, diabetul presupune auto-gestionare si o anumita disciplina de viata, iar de multe ori inseamna ca emotiile nu sunt luate in considerare. Exista o tendinta de a da crezare lucrurilor pe care le putem vedea cu ochiul liber si mai putin starilor noastre emotionale, descrise deseori ca fiind nedemne de incredere.

Astfel, exista capcana de a considera ca buna gestionare a diabetului tine de o singura valoare, media glicemiilor din ultimele 3 luni. Calitatea vietii este vazuta dintr-o singura perspectiva, iar daca exista o eroare de gandire cu efecte negative pe termen lung, atunci aceasta este.

Pentru a te asigura ca nu vor exista complicatii ale bolii pe termen lung…

… e necesar sa acorzi atentie propriilor stari emotionale. Asa cum monitorizezi glicemia zilnic, invata sa iti monitorizezi emotiile: azi resimt tristete, uneori neajutorare, alteori incredere ca pot sa fac ce imi propun. Facand asta vei putea intelege mai usor ca gestionarea diabetului presupune interventie integrata – atat servicii medicale, cat si psihologice.

Aceasta a fost o lectie valoroasa pentru mine, la randul meu o persoana cu diabet, in munca mea cu tinerii cu diabet. Cred cu tarie in echipe multidisciplinare si in puterea lor de a face diferenta. Astfel, din vara anului 2016 am demarat la Cluj-Napoca un proiect de suflet, alaturi de oameni dragi si profesionisti, medici, psihologi, nutritionisti. Organizam un grup de sprijin prin care oferim consiliere integrata, medicala si psihologica tinerilor cu diabet si parintilor acestora, in care invatam cum sa navigam cu sens si semnificatie prin tot ce inseamna experienta de a avea diabet.

Va invit sa reflectati la importanta emotiilor in viata noastra, in special in contextul unei boli cronice precum diabetul. Sa fiu in control cu emotiile mele este la fel de valoros cu a fi in control cu glicemiile mele!

Foto: Instagram – Claudia Dupont