Viata cu endometrioza nu este deloc usoara. Durerea fizica este uneori cumplita, iar cea sufleteasca este insuportabila. Afectiunea este insotita de stari de depresie, cauzate de incapacitatea de a avea copii.
De regula, femeile care nu au o viata sexuala activa se confrunta cel mai des cu aceasta afectiune. Insa endometrioza poate afecta pe oricine.
Ce este endometrioza
Endometrioza se intampla cand bucati din endometru (mucoasa care tapeteaza peretii interni ai uterului) se dezvolta si in alte parti decat cele obisnuite, cum ar fi la nivelul ovarelor, trompelor uterine, pe peretele abdominal intern, vezica urinara sau chiar intestin.
Endometrul se mareste in fiecare luna pentru a primi o sarcina, iar in lipsa acesteia se elimina si astfel se declanseaza menstruatia. Deoarece mucoasa din afara uterului nu poate parasi corpul, aceasta se inflameaza si se poate rupe sau forma tesut cicatrial dureros. Afectiunea provoaca senzatie de durere si disconfort. La femeile care sufera de endometrioza durerea continua toata perioada de sangerare, dar si dupa.
Cauzele acestei afectiuni nu sunt cunoscute, insa aceasta este strict legata de hormonii feminini (estrogeni).
Viata cu endometrioza – ce ar trebui sa stii despre aceasta afectiune
Foarte multe femei se confrunta cu aceasta cumplita boala, insa putine dintre ele sunt deschise sa vorbeasca despre experientele pe care le au.
Durerile pot fi insuportabile
Persoanele care nu sufera de aceasta boala pot cunoaste simptomele, insa nu pot intelege pe deplin cat de vie este durerea din organism. Viata cu endometrioza nu este deloc placuta, deoarece durerile pot fi insuportabile uneori. Unele femei se pot obisnui cu ele, in timp ce altele pot ajunge la epuizare sau chiar la stres psihic. Viata sociala le poate fi afectata de endometrioza, iar simptomele, oricat de comune sunt, devin din ce in ce mai greu de suportat.
Simptomele nu apar doar in timpul menstruatiei
De regula, durerile apar in timpul menstruatiei. Insa acest lucru nu se intampla in toate cazurile. Deoarece se poate forma tesut cicatrial dureros, aceasta afectiune poate afecta chiar activitatile de zi cu zi. Unele femei se pot confrunta cu imposibilitatea de a se implica in activati profesionale sau diferite evenimente, deoarece durerile pe care le au devin din ce in ce mai frecvente. Durerile pot sa apara in timpul actului sexual sau oricand in timpul zilei. De asemenea, endometrioza poate fi insotita si de simptome precum constipatie, greata sau stari de ameteala.
Depistarea bolii este un proces lung si istovitor
Femeile care se confrunta cu simptomele endometriozei trebuie sa-si faca anual controale ginecologice. Daca la nivelul ovarelor sunt depistate chisturi de diferite dimensiuni, care au un aspect caracteristic pentru endometrioza, diagnosticul poate fi pus. Ecografia transvaginala poate depista endometrioza doar cand aceasta este in stare avansata. De aceea, diagnosticul nu poate fi pus cu certitudine in timpul vizitelor medicale. Astfel, depistarea bolii este un proces lung si istovitor, care necesita mai multe controale.
Nu exista un tratament pentru endometrioza
In timp ce un diagnostic corect poate oferi putina alinare, stresul continua sa fie prezent in viata femeilor care sufera de aceasta cumplita boala. In prezent nu exista un tratament medical curativ pentru endometrioza. Medicamentele antiinflamatoare sunt folosite pentru a calma durerea pelvina si pentru a reduce starea de disconfort. Unele dintre acestea pot fi eliberate fara reteta, cum ar fi aspirina sau ibuprofenul. Chirurgia laparoscopica este o masura standard in momentul de fata, care poate mari sansele de a obtine o sarcina. Se mai poate recomanda si terapia cu hormoni, pentru a opri sau diminua menstruatia. Din pacate, terapiile cu hormoni pot fi recomandate pentru perioade limitate, deoarece au efecte secundare.
Foto: Getty Images.