Medic: „Daca va confruntati cu constipatia, faceti neaparat acest test!”

1
De Cristina Tudor
16 ian. 2020

Analizele uzuale ne pot salva viata. Nu amanati evaluarea anuala a sanatatii, daca nu ati reusit sa o faceti deja in 2019.

Este sfatul tuturor medicilor catre orice persoana precupata de mentinerea unei stari de bine pe termen lung. Testarile anuale sunt o buna ocazie pentru a evalua starea diverselor organe si sisteme din organism.

Programele actuale de analize si investigatii sunt concepute astfel incat sa tina cont de varsta, sex si factorii de risc pentru diverse boli precum mostenirea genetica, fumatul sau excesul ponderal.

“Pentru femeile cu varsta intre 20 la 30 de ani, pachetul de screening include o consultatie de medicina interna, o consultatie ginecologica, in care este inclusa o ecografie transvaginala, cu efectuarea examenului Papanicolau, o ecografie abdominala, una tiroidiana si una de san, alaturi de un pachet de baza de analize de sange.

Preventie si depistare precoce
Daca avem suspiciuni in privinta unei posibile probleme de sanatate, continuam cu alte teste si investigatii. Apoi, in intervalul de varsta 30-40 de ani, se pot adauga, pe langa investigatiile recomandate in intervalul 20-30 de ani, markerii tumorali, cei hepatici. La grupa de varsta 40-50 de ani, se adauga un consult cardiologic, un EKG, mamografia si consultul gastroenterologic.

Daca este necesar, se pot face mai departe colonoscopia sau endoscopia, la indicatia medicului specialist. Dupa varsta de 50 de ani, colonoscopia devine obligatorie, iar in pachetele Onco Card, este disponibila pentru pacienti colonoscopia virtuala. Pe langa aceste investigatii, se pot face consultul dermatologic, radiografia toracica sau testul pentru HPV”, descrie tabloul testelor si investigatiilor recomandate femeilor dr. Delia Grecu, medic specialist medicina interna in cadrul Spitalului Onco Card.

La ora actuala, medicina pune accent deosebit pe preventie si depistare precoce. Iar pachetele de teste anuale sustin aceste principii pentru ca pot pune in evidenta boli grave la debut, cu sanse maxime de vindecare.

“In cazul barbatilor, la grupa de varsta 20-30 de ani, pachetul de screening include o consultatie de medicina interna, o ecografie abdominala, una tiroidiana si setul de baza de analize de sange. In intervalul, 30-40 de ani, se adauga consultul cardiologic si EKG-ul, apoi in intervalul 40-50 de ani, se adauga consultul gastroenterologic si markerii tumorali pentru prostata (testul PSA).

Citeste continuarea pe Doctorul Zilei.

Foto: Getty Images.