Gazpacho este supa racoritoare a verii. Daca nu se regaseste in meniul tau pentru sezonul estival, ar trebui. In bucataria mea a devenit o optiune regulata pentru momentele cand vreau ceva rapid si usor de facut, dar nu vreau sa-mi transform bucataria in sauna in dupa-amiezile toride de vara.
Reteta traditionala de gazpacho este ca un fel de sos salsa, la care adaugi un pic mai mult ulei de masline si crostini savuroase, pentru un plus de gust. Desi e racoritoare si proaspata, echivalentul unei brize lejere pe o veranda insorita, e foarte satioasa, deci nu trebuie sa-ti faci probleme ca te vei ridica nesatul de la masa.
Eu prefer sa inlocuiesc painea cu bucatele de avocado, pentru a elimina glutenul si a adauga grasimi sanatoase.
Ingrediente pentru gazpacho:
2kg rosii
2 castraveti medii
½ ceapa rosie
2 catei de usturoi
2 linguri otet de vin
3 linguri ulei de masline
1 varf de cutit chimion
sare si piper, dupa gust
Pentru decor: cubulete de avocado, ceapa rosie, mix de rosii, cimbru proaspat, cateva picaturi de ulei de masline.
Mod de preparare:
Foarte simplu si rapid, pune toate ingredientele tocate in blender si proceseaza pana ajungi la o consistenta cremoasa. Pe cat de rapid se face, pe atat este de gustoasa.
Ideal ar fi sa lasi supa in frigider timp de 2 ore, va fi mult mai gustoasa si racoritoare daca o servesti rece.
Foto: Marius Dragne