Pometii uscati si zona T uleioasa, atribute tipice ale tenului mixt, sunt o pereche pe cat de putin probabila, pe atat de comuna. Studiile arata ca aproximativ 60% dintre noi ne luptam, intr-un fel sau altul, cu acest tip de ten. Dar desi trebuie sa te asiguri ca satisfaci nevoile fiecarei zone in parte, oricat de diferite ar fi, asta nu inseamna ca nu poti gasi o cale de mijloc. Da, chiar si iarna, cand ai de luptat si impotriva vremii neprietenoase.
Iata cum arata regimul nostru in 6 pasi pentru ingrijirea tenului mix in sezonul rece.
Pasul 1 – Asigura-te ca ti-ai pus diagnosticul corect
Spala-ti fata cu un gel de curatare delicat, fara sulfati, precum Belif Aqua Bomb Jelly Cleanser. Asteapta 20 de minute si daca zona T este acum uleioasa, cu porii mai vizibili, in vreme ce zona pometilor este uscata sau simti ca te strange, ai ten mixt.
E genetic, dar daca folosesti produsele nepotrivite, zona grasa se va ingrasa si mai tare, in vreme cea normal-usata se va descuama in exces.
Rutina minimalista de ingrijire a pielii – Sfaturi pentru fiecare tip de ten
Sau poate intreaga fata e acoperita de sebum si o simti uleioasa, dar, spre deosebire de cele care au ten gras, tu tot o simti ca se strange. Asta inseamna ca tenul tau e gras si deshidratat in acelasi timp, deci intra si el la capitolul mixt/gras si ar trebui tratat in consecinta.
Pasul 2 – Intelege cauzele
Tenul mixt poate fi usor de ingrijit (ai nevoie doar de cateva servetele matifiante pentru zona T), dar uneori o ia complet razna, sebumul scapand de sub control si cauzand pori dilatati, puncte negre si chiar si acnee dureroasa. Oamenii adesea nu inteleg ca activitatea hormonala este cea care cauzeaza cresterea nivelului de sebum in zona T. Tot ce te afecteaza hormonal – pubertatea, a doua parte a ciclului menstrual, menopauza, dar si stres sau anticonceptionale – poate agrava acest tip de ten.
Mediul si stilul de viata joaca si ele un rol: frigul de afara, incalzirea din interior si dusurile lungi si fierbinti usuca zonele deshidratate si le exacerbeaza pe cele uleioase. Dietele bogate in zahar si alimente procesate cauzeaza si ele dezechilibre hormonale si, deci, probleme cu tenul.
In plus, schimbarea prea frecventa a produselor – mai ales a celor cu ingrediente active precum acid glicolic si retinol – strica bariera sanatoasa a pielii. In concluzie, tenul mixt e o diva – trebuie tratata cu grija si respect, altfel o ia pe aratura.
Pasul 3 – Schimba-ti abordarea
Tendinta, cand ai ten mixt, e sa ataci excesul de sebum si sa te ingrijorezi de restul mai tarziu. Dar ar trebui sa faci exact invers. Incercand sa corectezi problemele zonei T cu lotiuni dure de curatare si acizi aspri nu doar ca dai peste cap zonele uscate ale pielii, dar si zona uleioasa devine confuza, lucru care o face sa produca si mai mult sebum.
Ghideaza-te dupa zonele uscate. Asta inseamna lotiuni de curatare blande, activi delicati, creme foarte hidratante si ingrediente calmante. In esenta, regulile pentru tenul sensibil si deshidratat se aplica si aici, urmate de produse care targeteaza zonele cu probleme.
6 creme hidratante care iti fac fondul de ten sa arate de 10 ori mai bine
Pasul 4 – Hidrateaza in straturi
Dupa ce iti cureti tenul cu un produs extrem de bland (evita orice cu sulfati, alcool sau uleiuri esentiale si nu-ti spala niciodata fata cu sapun), aplica un gel, serum sau lotiune.
Aceste formule usoare si proaspete se bazeaza pe humectanti (glicerina, sorbitol, acid hialuronic si uree), care atrag apa in piele, si au cantitati mici de ingrediente oclusive (unt de shea, siliconi moderni), care impiedica evaporarea ingredientelor hidratante. Mai contin si lipide identice pielii, precum ceramide si colesterol, reparand astfel bariera naturala a pielii.
Partea cea mai buna? Nu contin emolienti (uleiuri), deci hidrateaza fara sa adauge prea multa grasime in zona T.
Tot iti simti tenul un pic uscat? Incearca si un toner hidratant, cu ingrediente calmante, care va restaura pH-ul pielii.
Pasul 5 – Alege intelept ingredientele active
Acizii exfolianti cauzeaza probleme atunci cand sunt folositi in exces, dar folositi corect pot echilibra tenul mixt. Incearca acidul azelaic, pentru ca inchide porii si rafineaza textura pielii, calmand roseata si minimizand diferenta de sebum dintre zona T si restul pielii.
Acizii AHA – Aliatii tenului uniform si frumos
Recomandam acizii PHA, care au efect delicat de peeling si hidratare. Aplica dupa curatare si inainte de alte produse de skincare.
Dar cele mai bune ingrediente active pentru tenul mixt sunt de departe niacinamidele. Aceasta vitamina cu abilitati de multitasking este faimoasa pentru ca regleaza sebumul si intareste bariera protectoare a pielii (printre altele). O concentratie de 5% sau mai mult va face cu adevarat diferenta. Poti alege un serum cu niacinamide sau te poti asigura ca lotiunea tonica sau crema hidratanta le are in compozitie.
Pasul 6 – Ataca cu precizie acolo unde trebuie
Crema ta hidratanta lejera probabil nu va fi suficienta daca te lupti zone de piele extrem de uscate, descuamate si inrosite, mai ales cand e foarte frig afara, asa ca ar trebui sa aplici o crema mai bogata sau un ulei de fata sau balsam hranitor exact pe zonele afectate, atat dimineata, cat si seara (peste lotiunea hidratanta de tip gel si sub crema cu SPF).
De asemenea, mai poti incerca multi-masking. Mastile din argila si carbune vor absorbi uleiul si vor lasa temporar pielea mai mata si purifiata, in vreme ce acidul salicilic, datorita superputerilor sale de curatare a porilor si eliminarea inflamatiilor, este standard in tratarea zonei T predispuse la acnee.
Pe zonele uscate, aplica in strat generos o masca hidratanta pe baza de trandafiri sau probiotice, uita-te la Netflix 20 de minute, apoi spala-ti fata si bucura-te de un aspect uniform.
Foto: Instagram – @dasha_khlystun_