Pentru unele produse nesanatoase, marketingul este foarte agresiv, iar producatorii ne servesc, cu buna stiinta sau nu, de dimineata pana seara, alimente care nu ne mai hranesc. Dimpotriva. Sunt procesate, sarace in nutrienti si cu un continut ridicat de zahar, de multe ori ascuns sub diverse denumiri.
De aceea, citirea etichetei produselor este primul pas catre un consum responsabil si un corp sanatos. Andreea-Carmen Radu, consultant in nutritie, ne invata tot ce trebuie sa facem.
Ce trebuie sa urmarim pe eticheta unui produs:
1. Marimea textului scris pe eticheta
Daca textul trecut pe eticheta se intinde pe mai multe randuri, inseamna ca produsul respectiv are multi aditivi adaugati. „Nu toti aditivii sunt nocivi sau produc probleme, insa cel mai bine este sa cautam produse cu etichete scurte, simple. Un exemplu ar fi la iaurt: ar trebui sa avem lapte si culturi lactice. Atat. Nu coloranti, conservanti, substante de ingrosare, zahar, etc.”, explica specialistul.
2. Ordinea ingredientelor pe eticheta
Un alt sfat este sa urmariti ordinea ingredientelor pe eticheta. Ele sunt trecute in sens descrescator, de la ingredientul prezent in cantitatea cea mai mare, pana la cel care are cantitatea cea mai mica. Asta nu inseamna insa ca ultimele ingrediente de pe eticheta nu ar trebui luate in seama.
3. Ingredientele cele mai periculoase
Indulcitorii artificiali au efecte negative asupra organismului.
Printre primele ingrediente la care ar trebui sa fim foarte atenti atunci cand citim eticheta sunt indulcitorii. „Aici nu ma refer doar la zahar. Vorbim de o lista intreaga de ingrediente care pot fi adaugate pentru a imbunatati gustul alimentelor. Pe eticheta poate sa scrie <<fără zahăr>>, dar asta nu inseamna ca nu poate contine un alt tip de indulcitor care sa aiba acelasi efect sau chiar mai rau asupra organismului cum are zaharul”, spune Andreea-Carmen Radu. Cei mai folositi indulcitori sunt siropul de porumb, siropul de glucoza, siropul de fructoza, maltodextrina, siropul de malt, siropul de grau, siropul de orez, lactoza si galactoza.
Zaharul, ascuns si in mezeluri
Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda 5-6 lingurite de zaharuri pe zi pentru un adult si 3-4 pentru un copil. Aceste doze pot fi depasite usor daca nu citim eticheta, pentru ca „se gasesc adaugate in aproape orice aliment, de la cerealele pentru copii, pana la mezeluri si paine”, atrage atentia consultantul in nutritie. Consumate in exces, pe termen lung, pot da dependenta.
Monoglutamatul de sodiu poate da dependenta.
Un alt ingredient folosit in majoritatea produselor alimentare si care ne poate afecta sanatatea este monoglutamatul de sodiu. Acesta are rolul de potentiator de gust. „Consumul lui pe termen indelungat determina o schimbare a gustului, creeaza dependenta, ne indeparteaza de gustul natural, normal al produsului. Ajungem sa dorim sa consumam produsele care il contin din ce in ce mai mult. Il intalnim foarte des in produsele de tip fast food, mezeluri si dulciuri procesate”, mai spune specialistul.
Nitritul de sodiu este un alt ingredient care trebuie evitat.
De asemenea, de evitat este si nitritul de sodiu, un conservant care ofera carnii culoarea roz. „Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda femeilor insarcinate si copiilor mici sa nu consume produse care contin nitrit de sodiu. Cantitatea acceptata de catre autoritatile din domeniu este de 0,06 mg/kg corp”, explica Andreea-Carmen Radu. Multi dintre noi ajung sa consume chiar mai mult, mai ales daca mezelurile si preparatele care il contin se regasesc in meniul zilnic.
Grasimile hidrogenate pot duce la aparitia bolilor cardiovasculare.
Grasimile trans sau grasimile hidrogenate, care se ocupa de termenul de valabilitate, nu au ce cauta in alimentatie, daca ne dorim sa fim sanatosi. Pe termen lung, consumul lor poate duce la aparitia bolilor cardiovasculare.
Vitaminele sintetice sunt o gaselnita de marketing.
Vitaminele care apar trecute pe etichetele multor alimente sunt doar o gaselnita de marketing. Ele sunt sintetice si nu aduc niciun aport pozitiv organismului.
Echilibrul alimentar este important pentru un corp sanatos.
Cel mai bine va luati vitaminele si mineralele din fructe, legume si cereale integrale. In plus, echilibrul alimentar este cheia pentru un corp sanatos.
Foto: Shutterstock.com