In ultimii ani, cercetatorii analizeaza felul in care inflamatiile pericliteaza sanatatea, uneori conducand la boli grave, precum cancerul si maladia Alzheimer.
Doctorii trateaza inflamatiile cronice cu medicamente non-steroidale si antiinflamatoare precum Ibuprofen, steroizi si suplimente, cum ar fi uleiul de peste. Insa cercetarile recente arata ca unul dintre cele mai bune moduri de a reduce inflamatia din corp este chiar hrana pe care o consumi.
„Inflamatia nu este intotdeauna un lucru rau; organismul foloseste inflamatia ca un semnal al vindecarii”, explica Dr. Mari Ricker, profesor de medicina familiei la Universitatea din Arizona. De aceea, cand ai o taietura, rana se inroseste si se umfla.
Cand inflamatia devine cronica, aceasta este semnul unei afectiuni periculoase, precum boli de inima, diabet, anumite tipuri de cancer si astm. Iar atunci dieta cu efect antiinflamator are un rol major, scrie Business Insider.
Cand organismul se condrunta cu inflamatia cronica, sistemul imunitar este in alerta continua si poate ataca tesuturile si celulele inofensive. O dieta antiinflamatorie calmeaza inflamatia si reduce pericolul pentru sanatate.
Hrana te ajuta sa lupti cu inflamatia
Dieta cu efect antiinflamator seamana cu dieta mediteraneana si cu dieta DASH, este de parere Ricker: trebuie sa mananci alimente neprocesate si foarte putin procesate si multe legume care contin antioxidanti, precum vitamina C (portocale) si licopen (rosii).
Nu trebuie sa renunti complet la alimente care produc inflamatie, precum carnea rosie, dar sa o consumi doar in cantitati reduse. Iata cateva alimente care te pot ajuta sa reduci inflamatia si care sunt recomandate pentru aceasta dieta:
Peste gras: acizii grasi omega-3 pe care ii contin somonul, sardinele si macroul au proprietati antiinflamatorii si echilibreaza efectul acizilor grasi omega-6, care pot cauza inflamatii.
Uleiul extravirgin de masline: contine un compus special, oleocantal, cu acelasi efect antiinflamator ca si ibuprofenul.
Varza de Bruxelles, broccoli, ardeiul iute si fructele precum kiwi si portocalele: numeroase studii au aratat ca vitamina C poate reduce efectul substantelor din corp care provoaca inflamatie, precum proteinele C-reactiva si interleukin 6.
Nuci: Cercetatorii au descoperit ca nutrientii din nuci, inclusiv acizii grasi omega-3, antioxidantii si magneziul, pot ajuta la reducerea inflamatiei.
Fructele de padure: un studiu din 2015, publicat de International Journal of Molecular Sciences, a descoperit ca afinele, murele, zmeura si capsunele contin compusi care ajuta la prevenirea inflamatiilor si a bolilor de inima, reducand, totodata, riscul unor tipuri de cancer.
Rosiile: Cercetatorii au descoperit ca licopenul din tomate are efect antiinflamator si previne bolile cardiovasculare. Ei inca incearca sa inteleaga cum anume ajuta licopenul la reducerea inflamatiei.
Pe langa alimentele care reduc inflamatia, dieta antiinflamatorie se concentreaza pe limitarea produselor care contribuie la dezvoltarea inflamatiei. Acestea includ carbohidratii procesati, carnea rosie grasa, produsele prajite, bauturile dulci si alcoolul.
O dieta pentru oricine
Marele avantaj al acestei diete este ca si persoanele sanatoase au de castigat de pe urma ei: aceasta poate reduce riscul de boli cardiovasculare chiar daca esti sau nu supraponderal, noteaza publicatia citata.
Dieta antiinflamatorie care te ajuta sa traiesti mai mult
Dr. Mari Ricker spune ca dieta este benefica pentru oricine o urmeaza: „Sunt foarte putine persoane care nu pot prelua anumite aspecte ale dietei antiinflamatorii”, subliniaza ea.
In plus, aceasta dieta este relativ usor de urmat si trebuie respectata toata viata pentru obtine cele mai bune rezultate, recomanda Ricker. „Ca sa reusesti sa reduci inflamatia trebuie sa faci o schimbare a intregului stil de viata. Schimbarea dietei trebuie sa se produca pe termen lung, nu doar pentru trei sau sase luni”, subliniaza experta citata.
Foto: Instagram/@samiclarke