Dupa mai multe zile in care coronavirusul care s-a raspandit din regiunea chineza Wuhan a facut peste 130 de victime, primim si o veste buna: cercetatorii din Australia au recreat noul tip de coronavirus in afara Chinei.
Savantii au folosit o mostra de la un pacient infectat si au anuntat ca acesta ar putea fi un prim pas pentru dezvoltarea unui test care sa depisteze prezenta virusului in organism inaintea aparitiei primelor simptome.
Noul coronavirus este contagios si in perioada de incubatie – inainte de aparitia simptomelor, ceea ce ingreuneaza eforturile de stopare a raspandirii bolii.
Purtand denumirea tehnica 2019-nCoV, coronavirusul din Wuhan a trecut de la animale la oameni, iar ulterior a fost confirmata raspandirea de la o persoana la alta, relateaza Prevention.
Organizatia Mondiala a Sanatatii nu a declarat inca stare de urgenta internationala, dar numarul tot mai mare de imbolnaviri si aparitia cazurilor in alte tari provoaca ingrijorare.
Specialistii incearca sa afle cu ce au de-a face
Coronavirusul uman este destul de raspandit la nivel mondial, potrivit Centrului American pentru Prevenirea si Controlul Bolilor (CDC). Pana acum, cercetatorii au identificat sapte tipuri diferite, iar multe dintre acestea provoaca raceala, explica Amesh A. Adalja, expert in boli infectioase la Johns Hopkins Center for Health Security.
Doua forme noi de coronavirus, MERS-CoV si SARS-CoV, pot provoca imbolnaviri severe. Cea care a fost depistata recent in China nu a mai fost identificata pana la aparitia primelor cazuri din Wuhan.
„E o cursa contracronometru pentru a afla ce fel de coronavirus este si daca se aseamana cu SARS, MERS sau cu un virus obisnuit de gripa. Se fac mari eforturi pentru a afla raspunsurile”, arata Dr. Adalja.
Coronavirusul se raspandeste foarte usor
Expertii de la CDC cred ca noul coronavirus se raspandeste prin aer, propulsat de tuse sau stranut, prin contactul direct cu persoana infectata, de pilda strangerea mainilor, ori prin atingerea unei suprafete contaminate si apoi prin atingerea nasului, gurii, ochilor inainte de spalarea pe maini.
Simptomele produc confuzie
Organizatia Mondiala a Sanatatii a anuntat ca persoanele infectate prezinta o gama larga de simptome, iar acestea sunt foarte asemanatoare cu cele ale gripei. Acestea au dureri de cap, tuse, dureri in gat, febra, nasul curgand si in general se simt rau. Coronavirusul poate provoca si infectii ale tractului respirator, precum pneumonia sau bronsita, scrie Prevention.
Paleta larga de manifestari similare cu cele ale gripei fac coronavirusul dificil de diagnosticat, iar oamenii nu-si pot da seama de diferentele dintre cele doua afectiuni. Mai mult, unele persoane pot sa nu aiba simptome, explica Dr. Adalja.
Coronavirusul – Cum il recunoastem si cum ne protejam
Decesul survine atunci cand se produc complicatii precum incapacitatea respiratorie sau hipoxia (aport insuficient de oxigen in organism), ca urmare a pneumoniei. Unele persoane sufera si miocardita, o inflamare a inimii, arata medicul citat.
Cei cu o imunitate slaba, in general tinerii si varstnicii, reprezinta grupurile cu cel mai mare risc de imbolnavire cu coronavirus, potrivit CDC.
Nu exista tratament
Pana acum nu a fost identificat un tratament specific sau o metoda de vindecare, spune William Schaffner, profesor la Vanderbilt University School of Medicine. Deocamdata, medicii trateaza simptomele si asigura supravegherea bolnavilor.
Cat de ingrijorati trebuie sa fim?
Comisia Nationala de Sanatate din China a anuntat miercuri dimineata ca 132 persoane au decedat in urma epidemiei cu noul coronavirus, fiind inregistrate peste 5.970 de cazuri.
In Statele Unite au fost confirmate cinci cazuri de imbolnavire, iar primul caz din Europa a fost semnalat in Germania. Insa expertii spun ca nu trebuie sa intram in panica. Persoanele care au calatorit recent in China sunt selectate la sosirea in aeroporturile de destinatie, iar raspandirea virusului pe alte continente se produce, deocamdata, intr-un ritm lent.
Intrucat ne aflam in sezonul obisnuit al gripei, Dr. Adalja recomanda sa ne mentinem igiena si sa evitam contactul cu persoanele care par racite.
Foto: Getty images.