Cum sa transformi obiceiurile sanatoase in a doua ta natura

1
De Daniela Mitran
12 feb. 2020

In viata de zi cu zi, cele mai multe dintre noi facem unele lucruri pentru ca asa ne este mai usor. Nu ne gandim intotdeauna cat de bine ne fac obiceiurile zilnice si rareori gandim pe termen lung. Din pacate, rutina in care suntem prinse ne impiedica sa observam cat de mult ne afecteaza ceea ce facem.

Ne trezim dimineata, preparam cafeaua, mancam ceva in graba si plecam spre birou. Ne facem foarte multe planuri, avem acel „to do” legat de a face mai mult sport si ne dorim sa petrecem timp de calitate cu familia si prietenii. Insa in cele din urma observam ca obiceiurile sanatoase, cele care ar trebui sa primeze, sunt inlocuite fara sa ne dam seama de activitati zilnice, pe care nu le luam in considerare.

Si astfel observam ca reusim sa bifam doar jumatate din lucrurile pe care le-am trecut in agenda personala. Cu putin noroc, poate reusim sa bifam mai multe „to do-uri”… insa acest lucru se intampla atunci cand ne concentram sa le eliminam de pe lista.

Ne este distrasa atentia usor si cu toate ca intentiile noastre sunt cele mai bune, sunt momente in care pur si simplu nu reusim sa ne organizam. Este un scenariu pe care in mod sigur il vei recunoaste si pe care sunt sigura ca vrei sa il schimbi.

Daca te intrebi cum sa transformi obiceiurile sanatoase in a doua ta rutina, afla ca totul porneste de la mindset! Este suficient sa iti propui in primul rand, apoi sa implementezi o serie de reguli simple si eficiente.

Transforma obiceiurile sanatoase in a doua ta natura

Cum reusesti sa transformi obiceiurile sanatoase in a doua ta natura? Probabil ca nu de putine ori ai intocmit o lista cu „to do-uri” pe care nu ai reusit sa le respecti. Si totul porneste intotdeauna de la modul in care abordezi ceea ce vrei sa faci. Problema cea mai mare este aceea ca foarte multe persoane considera ca este suficient sa stie ce sa faca. Insa pentru a-si pastra motivatia este nevoie de mai mult.

Daca nu vrei sa te afli in categoria celor care isi seteaza planuri la care renunta apoi usor, atunci este esential sa stii ca repetitia este mama invataturii!

Rutina te ajuta sa adopti mult mai usor unele obiceiuri. Te ajuta sa faci totul mult mai eficient, sa reduci din timp si chiar din gradul de dificultate. Cu cat practici un lucru mai mult, cu atat iti va fi mai usor sa-l faci. Si nimic nu este imposibil, de acord? 🙂

Pentru a simplifica lucrurile, este necesar sa faci putina ordine in viata ta. Astfel, planurile pe care le ai trebuie sa coincida cu stilul de viata pe care il ai. Cu cat activitatile tale zilnice sunt aliniate cu ceea ce iti doresti sa realizezi pe termen lung, cu atat iti va fi mai usor sa progresezi.

De la teorie la practica sunt cativa pasi simpli

Este suficient sa ai un ritm foarte bine definit si iti vei imbunatati stilul de viata si starea de sanatate. Daca practici unele activitati zilnic, de exemplu setarea unui obiectiv de dieta, atunci iti va fi mult mai usor sa devii din ce in ce mai buna in ceea ce ti-ai propus. Astfel, vei invata sa fii consecventa si in mod sigur vei obtine rezultatele dorite.

Pentru a te asigura ca vei avea rezultatele dorite, obiceiurile sanatoase trebuie respectate cu regularitate. Exista numeroase studii care mentioneaza chiar un numar de zile pentru adoptarea unor noi obiceiuri, insa acestea difera de la o persoana la alta. Poate fi vorba de 18 zile sau poate fi vorba de 200 de zile. In orice caz, este dovedit ca repetitia este cea mai buna metoda pentru a implementa ceva nou.

Vrei sa transormi un obiectiv intr-un obicei sanatos? Iata ce trebuie sa faci!

Seteaza-ti intentii realizabile

Pentru a avea cele mai bune rezultate si pentru a introduce obiceiurile sanatoase in viata ta, este recomandat sa iti setezi intentii care pot fi puse in practica. De exemplu, daca iti doresti sa iti cresti masa musculara, seteaza-ti sa exersezi zilnic 30 de minute. De la intentie pana la actiune este uneori un drum lung, motiv pentru care trebuie sa stii foarte bine ce si cand ai de facut. Cu cat planul este mai vag, cu atat iti va fi mai dificil sa il respecti. De exemplu, daca te gandesti sa incepi sa faci mai mult sport incepand cu urmatoarea saptamana sau luna, sa nu ai nicio indoiala ca acest plan nu va da roade. In schimb, cu cat planul este mai specific, cu atat iti va fi mai usor sa-l pui in practica.

„Vaneaza” noile obiceiuri

Unele persoane pornesc de la premisa gresita ca nu au suficient timp pentru a adopta noi obiceiuri. Iar acest lucru se intampla pana in momentul in care reusesc sa practice noi activitati si sa descopere ca isi pot organiza timpul intr-un mod eficient. Daca vrei sa fii mai eficienta, analizeaza cand si cum ai putea adopta obiceiurile sanatoase in viata ta. O simpla analiza a activitatilor zilnice, saptamanale si lunare te poate ajuta sa descoperi ce ai putea face in mod repetat si eficient. Poti sa incerci prin adoptarea unui obicei nou, care nu presupune foarte mult efort sau care nu iti ocupa prea mult timp. Usor-usor vei descoperi noi oportunitati pentru a introduce alte activitati in viata ta.

Inlocuieste obiceiurile vechi cu obiceiuri noi

O alte metoda simpla pentru a transforma obiceiurile sanatoase in a doua ta natura este aceea de a te organiza cat mai bine. Asadar, renunta treptat la activitatile care nu sunt sanatoase si inlocuieste-le cu activitati care contribuie la starea de bine. De exemplu, daca vrei sa faci mai mult sport, aloca mai putin timp activitatilor sedentare. Daca vrei sa mananci mai sanatos, este suficient sa renunti treptat la unele alimente sau preparate. Orice lucru care nu iti aduce un aport pozitiv poate fi inlocuit cu succes. Iti doresti un stil de viata mai sanatos? Renunta la mancarea tip fast food si la seriale! In schimb, opteaza pentru gustari sanatoase si activitati care iti imbunatatesc starea de sanatate.

Fa-ti un „Plan B”

Desigur, totul este usor in teorie. Insa ce faci cu partea practica? Daca vrei sa ai cele mai bune rezultate, este bine sa-ti faci un plan de rezerva. Este recomandat pentru acele zile in care nu esti in cea mai buna forma. Astfel, daca esti indispusa, iti poti seta sa vizionezi acasa acel video cu exercitii de yoga pe care l-ai tot amanat. Sau poti comanda mancare de la restaurantul preferat si astfel sa te asiguri ca ai o alimentatie sanatoasa. Indiferent ce faci, este important ca planul de rezerva sa te ajute sa adopti mult mai usor obiceiurile sanatoase.

Foto: Getty Images.