Cate ore e bine sa dormi in functie de varsta

1
De Cristina Tudor
13 feb. 2020

Afla cate ore e bine sa dormi in functie de varsta si ce se intampla daca nu dormi suficient.

Somnul este principala modalitate prin care organismul uman se reface si se pregateste pentru o noua zi. Nevoia de somn difera in functie de varsta si de individ, insa studiile arata ca oamenii isi petrec in medie o treime din viata dormind.

Somnul are multiple beneficii: mentine inima sanatoasa, imbunatateste memoria, diminueaza stresul, regenereaza celulele si pielea, controleaza apetitul, stimuleaza creativitatea, alunga depresia si prelungeste viata.

Ce se intampla daca nu dormi suficient

Privarea de somn are un impact negativ semnificativ asupra sanatatii. Cei care nu dorm suficient au un sistem imunitar slabit si sunt mult mai vulnerabili in fata bolilor.

Cei care nu dorm au un risc mai mare de a face diabet de tip doi, au probleme de greutate si probleme hormonale. In plus somnul creste riscul dezvoltarii de boli cardiovasculare.

Cum iti dai seama ca nu ai suficiente ore de somn

Semnele privarii de somn sunt in general destul de clare, usor de identificat: persoana in cauza este usor iritabila, se concentreaza greu, are tulburari de memorie si reuseste cu greu sa asimileze cunostinte noi.

Indemanarea si reflexele sunt reduse, apar semnele depresiei si creste pofta de mancare.

Pentru a evita aceste probleme incercati pe cat posibil sa respectati un program de odihna cu ore fixe de somn, sa nu mancati cu 2-3 ore inainte de somn, sa faceti exercitii fizice si sa amenajati dormitorul in asa fel incat somnul sa fie odihnitor si confortabil.

Afla aici cate ore e bine sa dormi in functie de varsta.

Foto: Shutterstock.com