Unul din 10 borcane contine un amestec de miere din mai multe tari UE si Non UE, potrivit unui comunicat emis de Asociatia Pro Consumatori.
Mierea se poate falsifica cu indulcitori naturali (zahar, zahar invertit, sirop de glucoza, sirop de porumb, melasa), indulcitori artificiali (zaharina, aspartam, sucraloza, ciclamati), aditivi de ingrosare (amidon, gelatina, clei de oase, pectine, gume), coloranti (caramel amoniacal) si alte substante (carbonati de sodiu, soda caustica, culturi de drojdii, extract de malt).
Mierea nu se pastreaza in plastic sau vase metalice! Temperatura optima de pastrare a mierii variaza intre 18 si 25 de grade Celsius!
Asociatia Pro Consumatori (fosta Asociatia pentru Protectia Consumatorilor din Romania – APC Romania, infiintata in anul 1990), organizatie certificata de Guvernul Romaniei in anul 2005 ca fiind de utilitate publica, membra a Organizatiei Europene a Consumatorilor, a analizat continutul a 51 borcane de miere de albine (de mana, de floare de salcam, de zmeura, de tei, de flori de munte, de rapita, de lavanda salbatica, de padure, de coriandru, de castan, de eucalipt, de salvie, poliflora, de hrisca), provenita din judetele Valcea, Ialomita, Constanta, Bistrita Nasaud, Alba, Ilfov, Vaslui, Prahova, Sibiu, Baia Mare, tari ca Germania, Portugalia, Mexic, Brazilia si Italia, comercializate in magazine naturiste si in marile structuri comerciale.
Acest studiu face parte din Campania Nationala de Informare si Educare: ”Sa invatam sa intelegem eticheta!”. Prin aceasta campanie, expertii Asociatiei Pro Consumatori (APC) isi propun sa-i invete pe consumatori sa inteleaga eticheta produselor astfel incat sa faca achizitii in cunostinta de cauza pentru familiile lor. Studiul a fost realizat de catre o echipa de experti ai APC, coordonati de catre conf. univ. dr. Costel Stanciu.
Citeste continuarea pe Doctorul Zilei.
Foto: Getty Images.