Referitor la modul de functionare, dupa servirea mesei, colecistul (vezica biliara) se contracta si arunca bila in intestin.
Rolul bilei este acela de a dizolva alimentele, insa in organism pot fi absorbite numai substante solubile in apa. Daca alimentatia contine prea multe grasimi, vezica biliara trebuie sa lucreze in plus, eliminand in tubul digestiv o cantitate mai mare de lichid pentru a facilita digestia.
Asadar, cand acest efort este prea mare, bila se blocheaza, nu se mai elimina, digestia desfasurandu-se cu dificultate. Mai mult decat atat, grasimile insuficient digerate intra in fermentatie in intestin, se produc gaze si spasm intestinal, apoi apar balonarea si durerea pe care o resimt persoanele cu fierea lenesa dupa o masa imbelsugata.
Asa stand lucrurile, alimentatia trebuie sa se bazeze pe specialitati care nu solicita prea mult bila, cum ar fi supele de legume, carnea de pui, vita, curcan ori peste, fiarta sau la gratar, fructe si legume. De asemenea, se mai pot consuma branza de vaci, urda, iaurt si lapte degresat, paine prajita ori biscuiti.
Sedentarismul si stresul, alti factori declansatori. Din acest motiv, se recomanda exercitii fizice constante. Daca nu luati nicio masura in rezolvarea acestei probleme, bila se poate cristaliza si se pot forma pietre, de unde apare si riscul de a face icter mecanic.
Simptomele unei crize biliare includ: durere sub coastele din partea dreapta, greata, varsaturi si gust amar.
Citeste continuarea pe Doctorul Zilei.
Foto: Getty Images.