Te intrebi adesea cum reusesc unii oameni sa manance sanatos si cand au timp sa faca acele salate apetisante, satioase si pline de culoare? Te aud cum iti spui singura ca: ”sigur petrec foarte mult timp in bucatarie si eu nu as avea niciodata timp de asa ceva”.
Asa am crezut si eu, pana cand am incercat un truc binecunoscut, dar pe care adesea il ignoram. Insa, te asigur ca el functioneaza si ca nu vei petrece mai mult timp in bucatarie. Din contra, reusesti sa mananci sanatos, fara sa cheltui multi bani si fara sa stai in fiecare zi ore intregi in bucatarie.
Sigur ti se par apetisante acele salate gen ”buddha bowl”, peste care e imposibil sa nu dai daca folosesti Instagram. Daca sunt construite corect, aceste salate contin exact elementele necesare: proteine, grasimi bune, carbohidrati complecsi si fibre, adica o masa sanatoasa si care tine mult timp de foame.
Si tu poti sa le ai la indemana daca tii cont de un mic truc: planificarea meselor si prepararea in avans. Si chiar daca la o prima vedere suna ceva complicat, nu este deloc asa. Si am sa-ti demonstrez cum am reusit sa fac acest lucru fara batai de cap:
Pasul 1. Duminica acorda-ti 3 ore pentru a prepara mesele in avans
Acest truc te ajuta sa ai mese sanatoase pentru toata saptamana, fara sa cheltui o avere. Tot ce trebuie sa faci este sa cumperi mai multe legume in culori diferite, verdeturi proaspete, 2-3 sortimente de fructe in culori diferite. Un exemplu de lista de cumparaturi pentru saptamana viitoare poate sa fie: vinete, dovlecei, cartofi dulci, varza rosie, broccoli, rosii, castraveti, patrunjel, marar, spanac, zmeura, afine, banane. Astfel te asiguri ca ai alimente integrale, pe care le poti prepara in diverse feluri, dar si fructe, pentru micul dejun sau gustari.
Legumele sunt delicioase daca le tai si le pui la cuptor pana se rumenesc. Unele vor fi mai gustoase in acest fel, in schimb pe altele le poti fierbe 5 minute la abur. Dupa ce sunt gata, asaza-le in caserole si pastreaza-le la frigider.
Verdeturile trebuie sa le speli pe toate, sa le lasi la scurs si sa le pastrezi in pungi la frigider. Asa ca in timpul saptamanii trebuie doar sa le pui pe farfurie sau in caserola pregatita pentru munca.
Pasul 2. Fierbe quinoa, mei sau orez integral
Cat timp se pregatesc legumele la cuptor sau la abur, pune la fiert o sursa buna de carbohidrati complecsi. Quinoa, meiul, orezul integral, hrisca sau orzul integral sunt cateva dintre cele mai bune optiuni. Alege in fiecare saptamana alta cereala, pe care sa o fierbi si sa o pastrezi la frigider. Acest lucru te va ajuta sa consumi mai putina paine.
De asemenea, ca sa ai mereu la indemana ceva sanatos pentru micul dejun, poti sa fierbi si ovaz integral cu apa, cu o banana facuta piure. Pastreaza acest amestec la frigider, iar dimineata mai adauga putin lapte vegetal, o lingurita cu unt de arahide natural, nuci/seminte si fructe proaspete.
Pasul 3. Pregateste cateva surse bune de proteine
Ouale fierte, ciupercile facute in tigaie fara ulei, tofu, sardinele, tonul, branza, leguminoasele fierte (naut, linte, mazare, fasole boabe), hummusul, fructele de mare sau carnea slaba la gratar (pui, curcan, vita) sunt surse bune de proteine. Pastreaza cateva la indemana, ca sa variezi meniul.
Pasul 4. Nu uita de grasimile bune
Poti sa pastrezi la frigider un dressing simplu, cu ulei de masline, lamaie, sare si piper. Alte surse de grasimi bune sunt: avocado, semintele de dovleac/floarea-soarelui, nucile, pestele, fructele de mare, maslinele, tahina, untul de migdale/arahide natural.
Acum ca ai totul pregatit in frigider, nu ti se pare simplu sa le combini in functie de gusturile tale? Pune verdeturi, legume, o sursa de proteine, una de carbohidrati complecsi si una de grasimi bune ca sa obtii o salata hranitoare. Dureaza 5 minute sa faci acest lucru si e gata salata buddha bowl.
Foto: Shutterstock.com