Afla adevarul despre coronavirus! Multe dintre miturile despre coronavirus care circula nu au niciun fundament stiintific.
Iata care sunt cele mai frecvente mituri si care este adevarul despre coronavirus:
Mit: coronavirusul este creatia omului
Mitul a aparut pe retelele de socializare si nu are nicio dovada solida care sa-l sprijine. Atat oamenii de stiinta chinezi, cat si cei occidentali au respins aceasta ipoteza. Ei incearca in continuare sa identifice sursa reala a virusului, iar cercetarile au indicat faptul ca provine de la lilieci si a fost transmis catre om printr-o gazda intermediara.
Mit: Leacurile de casa previn aparitia virusului sau vindeca infectia cauzata de acesta
Usturoiul este benefic pentru sanatate. La fel si apa, si vitamina C. Unele postari din mediul online sugerau ca folosirea uleiului de susan sau stropirea corpului cu alcool determina eliminarea virusului. Nimic mai fals! Unii dezinfectanti chimici, asa cum sunt clorul, etanolul, cloroformul si acidul peracetic pot distruge virusul de pe suprafetele pe care sunt aplicate. Dar daca virusul este deja in organism, nu au niciun efect; in schimb, iti pot pune sanatatea sau viata in pericol, daca alegi sa le aplici pe piele.
Mit: ai nevoie de o masca chirurgicala
De fapt, persoanele sanatoase nu au nevoie sa poarte o masca. Mastile pot sa creasca riscul de infectie, daca nu sunt purtate corect. Ar trebui sa poarte masti doar cei care sunt deja purtatori ai virusului si l-ar putea transmite altora. De asemenea, cei care au grija de pacienti infectati trebuie sa poarte masti de protectie.
De ce ne temem de coronavirus, desi gripa a ucis mai multi oameni in Romania
Mit: caldura poate ucide virusul
Uscatoarele de maini nu pot ucide virusul. De aceea, nu este recomandat sa folosesti nici lampi UV pentru sterilizarea mainilor sau alte parti ale corpului, pentru ca radiatia poate irita pielea.
Mit: coronavirusul poate fi transmis prin intermediul expeditiilor postale
Un pachet primit din China nu te expune riscului de a contracta coronavirus. Desi cercetatorii incearca in continuare sa afle metoda prin care noul virus infecteaza oamenii, din experienta precedentelor coronavirusuri se stie ca acestea nu rezista mult timp pe obiecte si suprafate.
Mit: copiii nu se pot infecta cu coronavirus
Oamenii se pot infecta cu coronavirus indiferent de varsta, dar persoanele in varsta si cele care sufera si de alte afectiuni sunt mai expuse.
Ce este coronavirusul, ucigasul tacut care se raspandeste din China
Mit: persoanele infectate cu coronavirus vor muri
Rata mortalitatii pentru acest virus este de 2%, iar oficialitatile spun ca se asteapta ca acest procent sa scada. Persoanele infectate cu coronavirus prezinta simptomele unei raceli obisnuite: tuse, gat uscat, dureri de cap si febra. Simptomele pot persista cateva zile. In cele mai multe cazuri, simptomele vor disparea de la sine, fara tratament.
Foto: Getty Images.