Cheia fericirii? Fa ceva fara un scop concret

1
De Maria Constantin
12 mart. 2020

Muncim din greu si ritmul trepidant in care traim lasa urme asupra noastra. Asa ca uneori este bine sa apasam putin frana si sa facem lucruri care n-au legatura cu serviciul. Sau pur si simplu sa nu facem nimic.

Tot mai multe companii le ofera angajatilor un program flexibil de lucru, le dau posibilitatea de a munci de acasa si permit o tinuta relaxata la serviciu – viata la locul de munca este diferita fata de acum 50 de ani.

Jurnalista si scriitoarea Celeste Headlee atrage, insa, atentia ca balanta intre munca si viata personala nu este inca echilibrata. Cand Celeste s-a confruntat cu sindromul burnout, care a lasat-o fara vlaga si incapabila sa mai coboare din pat, a inteles ca ea, dar si societatea in ansamblu, trebuie sa se schimbe.

Beneficiile de la locul de munca ne fac sa muncim mai mult decat s-a muncit vreodata in istoria umanitatii. Petrecem mult timp lucrand, ne implicam si ne consumam energia pentru ne simti impliniti si, in fond, pentru a ne fi mai bine. Dar, din pacate, dupa o vreme ajungem sa investim enorm in acest proces, iar adesea pierderile sunt irecuperabile. Solutia pe care o ofera Celeste, si totodata titlul noii sale carti, e simpla: Nu face nimic!

Autoarea explica pentru Mind Body Green de ce considera ca a venit momentul sa facem mai putin intr-o societate care cere tot mai mult. Recomandarea sa este sa te asiguri ca etica profesiei nu preia controlul asupra sanatatii tale fizice si psihice.

Ziua de lucru nu mai incape intre rasarit si apus

Multe dintre obiceiurile noastre sunt, de fapt, „antiumane”, crede Headlee. Pe scurt, lucram intr-un mod care nu este sustenabil pentru o fiinta umana. „Nu am muncit asa pana cand industria a devenit scopul nostru in viata. Trebuie sa intelegem ca oamenii au muncit de mii de ani, dar modul in care lucram noi acum este minuscul la scara istoriei umane, chiar daca ne este familiar de la revolutia industriala de acum cateva sute de ani”, explica ea.

„Ziua nu mai este definita de rasaritul si de apusul soarelui. Iar acum suferim consecintele acelei decizii. Pur si simplu nu suntem conceputi pentru a munci in acest mod”, subliniaza ea.

Chiar daca acum avem mai multe instrumente si tehnologie care ar trebui, macar teoretic, sa ne faca viata mai usoara, inca lucram 40 de ore pe saptamana, uneori chiar mai mult. Si asta pentru ca, spune Headlee, exista credinta ca, cu cat muncesti mai mult, cu atat vei fi o persoana de succes. Dar, de fapt, tot ce faci este sa te epuizezi si sa-ti distrugi sanatatea.

„Am inghitit toti ideea asta: cu cat muncesti mai din greu, cu cat esti mai de folos, cu atat esti o persoana mai buna. Dar nu uitati, unii dintre cei mai productivi oameni din istorie munceau, probabil, trei sau patru ore pe zi”, arata scriitoarea.

Headlee a suferit de burnout si stie ce spune. „Eram tot timpul bolnava. Stateam in pat si eram epuizata de fiecare data cand ma ridicam. Mi s-a intamplat de doua sau trei ori in noua luni”, povesteste.

Solutia? Fa ceva fara un scop concret

Societatea noastra este atat de obsedata de productivitate, incat sa faci ceva fara un scop „productiv” poate avea un impact benefic asupra sanatatii tale, arata scriitoarea.

Ce inseamna asta, concret? Inseamna sa renunti mai intai de toate la toate dispozitivele electronice. Da, si la Netflix. „Trebuie sa-i dai o pauza creierului”, spune ea. Gaseste-ti un hobby simplu potrivit pentru tine, nu pentru serviciu, nici pentru postarile pe retelele de socializare.

Headlee, de exemplu, a inceput sa invete cum sa faca aluatul pentru paine. Ii ia aproape o zi, dar asta o obliga sa se concentreze pe ceva care nu are legatura cu serviciul. Astfel, ea „isi reseteaza” creierul, adaugand varietate in viata sa, lucru pe care nu l-ar fi facut cu un program de la 9:00 la 17:00 sau mai mult. „Inca nu-mi iese bine, dar nu-mi pasa. O sa dureze ceva pana cand ma prind cum sa fac un aluat bun”, marturiseste ea.

Cum recunosti sindromul burnout

Ceea ce conteaza, la urma urmei, este ca atunci cand faci ceva fara un scop productiv, devii, de fapt, productiv. Desi suna paradoxal, cand faci ceva neproductiv iti apar in minte idei creative pe care le poti folosi la serviciu. „Ne gandim la timpul in care luam o pauza ca la un timp irosit. Dar acel timp este unul incredibil de productiv”, explica jurnalista.

Plictiseala este buna

Asadar, daca simti ca termenele presante si rutina te sufoca, daca simti ca nu mai ai randament la locul de munca, e cazul sa o lasi mai usor si sa-ti acorzi mai multa atentie. Tine un jurnal, lucreaza in gradina sau gateste ceva simplu, spala vasele, fa curatenie – sunt multe lucruri marunte care te pot ajuta sa reduci un pic viteza si sa-ti reamintesti sa traiesti.

„Sa te opresti putin din goana si sa simti praful dintre degete, ipotetic vorbind, chiar este benefic uneori. Plictiseala este buna”, explica Headlee.

Desi modul in care societatea priveste echilibrul dintre munca si viata personala mai trebuie ajustat, exista metode prin care putem combate epuizarea.

Headlee spune ca timpul de calitate, timpul petrecut fara stres in care nu facem mare lucru, este un moment esential al fiecarei zile. Iar o „duminica de leneveala” nici n-ar trebui sa se numeasca asa. In fond, chiar daca nu faci mare lucru in aceasta zi, se poate dovedi una productiva.

Foto: Getty Images.