Cum pastrezi lentilele de contact curate: ce ar fi bine sa faci cand nu le porti

1
De Maria-Anca Zarnescu
23 aug. 2018

Indiferent daca vorbim despre lentilele care iti schimba nuanta irisului sau despre cele care ajuta la imbunatatirea vederii, ele au nevoie de o ingrijire speciala pentru a se mentine intr-o stare optima!

Lentilele de contact, dupa cum o spune si numele, intra in contact cu ochii tai, cu irisul, cristalinul si pleoapele. Deci, cum pastrezi lentilele de contact curate, mai ales daca le folosesti pentru corectarea vederii si le porti zilnic?

Desigur, nici lentilele de contact pentru schimbarea culorii irisului nu trebuie sa fie neglijate, chiar daca le pastrezi doar pentru festivaluri sau alte evenimente si nu le porti zilnic. Daca tii la siguranta ochilor tai, ele trebuie sa fie mereu curate.

Iata cateva lucruri pe care, potrivit Self.com, ar fi bine sa le faci daca ai lentile de contact, dar si ce ar trebui sa nu faci.

Spala-ti mainile inainte sa-ti pui lentilele

Este foarte important sa te speli pe maini chiar dinainte de a lua contact cu carcasa lentilelor. Straduieste-te ca totul sa fie cat mai igienic posibil, astfel incat sa eviti contactul cu microbii sau cu reziduurile fine, precum praful si alte particule prezente pe obiectele pe care tocmai le-ai atins.

Curata corect recipientul in care tii lentilele

Pentru asta, cel mai bine ar fi sa citesti indicatiile care vin odata cu lentilele de contact si carcasa acestora. Specialistii sunt de parere ca ar trebui sa cureti carcasa dupa fiecare utilizare.

Mai mult decat atat, evita sa o speli cu apa de la robinet. Foloseste solutia speciala pentru curatare, singurul mod de a mentine recipientul intr-o stare cat mai buna. Daca faci aceasta procedura dimineata, seara nu trebuie decat sa pui lentilele la locul lor dupa purtare.

Schimba carcasa lentilelor in mod regulat

Medicul care ti-a prescris lentilele de contact iti va spune, probabil, cand trebuie sa le schimbi. Tot el ar putea sa iti ofere si cateva sfaturi utile despre cum ar fi bine sa le pastrezi.

In cazul in care nu ai primit aceste recomandari, ar fi bine sa stii ca recipientul pentru depozitarea lentilelor de contact ar trebui schimbat la trei luni. Chiar daca pare intacta si nu prea iti vine sa o schimbi, inlocuirea carcasei este vitala daca vrei sa-ti mentii ochii sanatosi.

Schimba mereu solutia pentru curatarea lentilelor

Peste noapte, lentilele stau intr-un mediu lichid, care efectueaza curatarea. O greseala pe care este foarte posibil sa o faci este sa nu schimbi aceasta solutie suficient de des. Specialistii recomanda sa schimbi zilnic solutia de curatare a lentilelor, pentru a evita acumularea de bacterii.

O alta regula de igiena ar fi sa depozitezi recipientul in care tii lentilele intr-un spatiu cat mai uscat. Ti se poate parea comod sa-l tii pe etajera din baie, insa acolo exista bacterii si umiditate excesiva. Sigur gasesti un colt curat si uscat in casa ta, unde poti sa le pastrezi in siguranta.

Foto: Shutterstock.com