Insa nu toate tulburarile de anxietate au acelasi modus operandi. Unele sunt de-a dreptul maestre ale disimularii, care se infiltreaza tacit in viata ta, chiar daca aparent totul merge conform planului.
Anxietatea functionala, viciul ascuns al starii noastre de bine
La suprafata, totul pare sa fie bine. Ne ducem zilele ca si cum nimic nu s-a intamplat. Tragem de noi sa ducem totul la bun sfarsit. Insa pe fundal ne confruntam cu tot mai multe frici si stari de ingrijorare, pe care incercam cu disperare sa le tinem sub control.
“Un om cu anxietatea functionala se poate implica in activitati zilnice fara ca efectele anxietatii sale sa fie usor perceptibile. S-ar putea ca o asemenea persoana sa fie chiar foarte calma la suprafata. Totusi, ea o sa afle curand ca anxietatea este data in vileag de ticuri nervoase, perfectionism, nevoia de a da totul sau de a controla orice aspect al vietii”, spune Dr. Carla Marie Manly, psiholog.
Semne ca traiesti cu anxietate functionala
Tulburari de somn
Toate gandurile impinse la marginea gandirii in timpul zilei revin sa te bantuie in timpul noptii. Doar pentru ca ai decis sa ignori anxietatea, asta nu inseamna ca ea te va parasi. Nu se lasa ea asa usor.
Daca ai probleme cu somnul, fie ca adormi mai greu sau te trezesti in mijlocul noptii si nu reusesti sa evadezi iar intr-un vis, s-ar putea sa fie din cauza gandurilor care nu au gasit alt timp pentru manifestare si care, asadar, au luat noaptea sub asediul lor.
Nevoia de control
Oamenii anxiosi simt nevoia de a controla, anticipa si pregati toate actiunile lor de peste zi, nu dintr-un simt organizatoric demn de fost general din Imperiu Roman, dar din dorinta subconstienta de a avea mai multa siguranta.
Perfectionism
Acesta cautare a perfectionismului in orice este un semn subtil ca anxietatea e mai prezenta decat am vrea sa credem.
Sfaturi esentiale de la celebritatile care se confrunta cu anxietatea
Incapacitatea de a te relaxa
Constrangerea de a te tine ocupat, de a face mereu ceva, acasa, la job, la sala, vine tot pe fondul unei anxietati functionale, care, in cazul acesta, se impleteste de minune cu incapacitatea de a te relaxa.
Dorinta de a face orice pentru a evita disconfortul propriilor trairi te duce spre distrageri de atentie, de orice fel.
Disconfort fizic
Pe langa somatizarea care face o arta din transcrisul durerilor psihice in taramul fizic, anxietatea da o multitudine de stari de rau, de la dureri de umeri sau gat, pana la un ghem constant in stomac.
Adevarul despre anxietate: Ce crede lumea ca este si cum se simte ea de fapt?
Atitudine negativa fata de sine
Asta e un semn clar ca anxietatea a acaparat tot spatiul dinauntrul tau si are nevoie de o scena de desfasurare pentru a refula. Si ce loc mai bun de manifestare decat sinele si ce forma mai usoara de desfatare decat uneltirea impotriva lui prin cuvinte negative, atitudini descurajatoare sau critici fara numar?
Validare
De data aceasta insa, validarea capata nuante specifice anxietatii in sine pentru ca oamenii cauta o validare ca fricile lor sunt normale, veridice si viabile, si, de asemenea, vor un semn ca totul o sa fie bine si ca sunt in siguranta.
Obiceiuri repetitive
Cand incepe avalansa de ganduri, s-ar putea sa iti vina sa iti rozi unghiile, sa-ti chinui fata, sa-ti musti buzele, sa dai nervos din picior si alte asemenea. Unii oameni recurg la alcool sau droguri si ar face orice pentru a opri tavalugul emotional care-i cuprinde.
Foto: Getty Images.