Peste 120.000 de oameni au fost infectati cu coronavirus, iar numarul continua sa creasca.
Recomandarea oficiala a Organizatiei Mondiale a Sanatatii este sa te speli periodic pe maini cu sapun si apa fierbinte timp de 20 de secunde. Acest sfat poate fi util pentru multe persoane, dar pentru unele se poate dovedi declansatorul unei tulburari obsesiv-compulsive: teama de a nu te infecta, scrie Harper’s Bazaar.
Sara Dewhurst, in varsta de 34 de ani, din Ribble Valley, langa Manchester, suferea de ipohondrie. Atat de mult, incat avea frecvent atacuri de panica si evita sa frecventeze locurile publice. Cu timpul, a invatat sa-si controleze simptomele pana la un nivel care sa nu-i afecteze viata, dar vechile ganduri anxioase au inceput sa-i dea din nou tarcoale de cand coronavirusul a inceput sa se raspandeasca.
„Imi tot spun – ‘Ce ma fac daca nu-s atenta si uit sa ma spal pe maini si-mi ating gura?’, ‘Cat de bolnava voi fi daca iau coronavirus?’ si ‘O sa mor?'”, spune ea. „Trebuie sa ma straduiesc foarte mult ca sa-mi tin anxietatea la un nivel rational, mai ales cand vizitez un oras sau calatoresc cu transportul public”, marturiseste ea.
Din fericire, Dewhurst, psihoterapeut si detinatoare a platformei de wellness The Well Nest, a reusit sa-si foloseasca tehnicile adoptate anterior, cand a avut probleme cu anxietatea, precum scanarea corpului si respiratia profunda.
Asadar, daca ai probleme asemanatoare si nu stii cum sa procedezi pentru a controla simptomele mentale si fizice, iata ce ai de facut:
Bazeaza-te pe fapte, nu pe speculatii
Organizatia caritabila britanica No Panic, care sprijina persoanele cu fobii, tulburari obsesiv-compulsive si alte tulburari psihice, a inregistrat o crestere cu 20% a apelurilor dupa aparitia stirilor despre coronavirus.
Profesorul Kevin Gournay, de la Institutul de Psihiatrie, Psihologie si Neurostiinte de la Kings College Hospital din Londra, este presedintele No Panic. Pentru a reduce ingrijorarea, el recomanda sa-ti organizezi cu atentie sursele de informare, reducandu-le la maximum, si sa eviti, pe cat posibil, retelele de socializare.
„Fixatia pe cel mai prost scenariu te impiedica sa te bucuri de prezent. Coronavirusul duce la decese intr-o mica proportie a populatiei (rata de mortalitate este in prezent de 3,4%), dar nu este Ebola sau Gripa Spaniola”, spune el.
„Au fost confirmate pana acum 319 cazuri de coronavirus in Marea Britanie din 66 de milioane de locuitori, ceea ce inseamna ca sansele de a te infecta sunt minime. Chiar daca te imbolnavesti, cea mai multi pacienti se recupereaza si multi au doar simptome usoare”, continua acesta.
Studiu: Simptomele coronavirusului apar in 5 zile
Profesorul Gourney acuza „proliferarea retelelor de socializare” in ultimul deceniu si spune ca induc panica: „Stirile de tot felul ajung la mai multi oameni decat acum zece ani. Adesea primim pe telefon un titlu care nu este bine inteles sau nu ne ofera intreaga imagine. As putea spune ca daca acum am avea gripa porcina, care a ucis peste 200 de oameni in Marea Britanie si a infectat cateva mii, am vedea o panica mai mare decat in 2009.”
El recomanda sa citim informatiile publicate pe site-ul Ministerului Sanatatii si sa urmam sfaturile conducatorilor autoritatilor sanitare si ale guvernului.
Ashley Fulwood, CEO al organizatiei OCD-UK, este de acord ca presa exagereaza deseori riscul. Organizatia lui a primit tot mai multe cereri de ajutor de la cei care au tulburari obsesiv-compulsive si care se confrunta cu intensificarea obsesiilor dupa amenintarea coronavirusului. „Pentru multi dintre cei care ne apeleaza, tulburarea lor s-a transformat intr-o teama obsesiva de coronavirus. N-am nicio indoiala ca accentuarea spalarii repetate a mainilor si evitarea gestului de a da mana le va reactiva oamenilor suferinta tulburarii obsesiv-compulsive”, spune el.
„Presa face tot ce poate pentru a ne speria. Nu-i lasati sa mareasca riscul”, le spune el pacientilor.
Urmareste cum te simti
Nu-ti ignora anxietatea, sperand ca va disparea: dimpotriva, confrunt-o. Dewhurst recomanda sa observi orice gand negativ sau irational pe care il ai, cum ar fi „mereu sunt bolnava”. Ea sugereaza sa tii un jurnal si sa privesti inapoi cand te simti mai bine.
„Infrunta-ti gandurile si cauta dovezi in jurul lor. De exemplu, unde-i dovada ca te vei imbolnavi de coronavirus? Incepe sa le transformi in ganduri pozitive pe baza de dovezi clare, precum ‘Am un sistem imunitar si acestea sunt lucrurile pe care le pot face ca sa raman puternica'”, recomanda Dewhurst. „Cu cat stii mai multe despre gandurile tale, cu atat mai multa putere si control vei avea in fata anxietatii legata de sanatate”, adauga ea.
No Panic a postat pe site o inregistrare audio care te ajuta sa faci o scanare de cinci minute a corpului. Aceasta tehnica te ajuta sa-ti relaxezi mintea si corpul.
Nu uita sa respiri
De cele mai multe ori nu dam suficienta atentie respiratiei, dar cand o practicam organizat ne poate ajuta sa atenuam simptomele anxietatii, precum presiunea din piept si durerea de cap. E usor sa descoperi online tehnici de respiratie, dar Dewhurst le recomanda incepatorilor sa respire adanc pana cand abdomenul se umfla, apoi sa expire lung, pana cand simt ca burta revine la nivelul ei.
Aceasta tehnica poate evidentia ca exista o miscare insuficienta in zona superioara a pieptului, ceea ce intrerupe echilibrul dintre oxigen si dioxid de carbon, favorizand o senzatie de sufocare care induce anxietatea.
Vorbeste deschis despre problema ta
Ia in considerare posibilitatea de a vorbi despre coronavirus cu o prietena, o ruda sau un terapeut. Fulwood ii incurajeaza pe pacientii cu aceasta anxietate sa vorbeasca despre problema, nu sa astepte ca gandurile obsesive sa treaca: „Daca o lasi, tulburarea va opri tot ce faci si ce vrei sa faci in viata, in special sa dezvolti relatii cu prietenii si cu cei dragi. Din cauza tulburarii obsesiv-compulsive evitam sa ne vedem cu familia si prietenii, evitam imbratisarile si evitam sa mergem in locurile care ne plac.”
Distrage-ti atentia in mod pozitiv
Detaseaza-ti mintea de la anxietatea legata de sanatate oferindu-i altceva pe care sa se concentreze. Poate fi un hobby, un nou proiect sau un club in care intri. Miscarea este, de asemenea, un mod foarte bun de a reduce stresul si de a creste nivelul de dopamina in timp ce intri in forma fizica.
Analizeaza-ti comportamentul
Pentru pacientii cu tulburare obsesiv-compulsiva care se tem de germeni poate fi dificil sa identifice care obiceiuri sunt acceptabile si recomandate si care tin de anxietate. „Problema-cheie pe care trebuie sa o cauti este scopul. De exemplu, te speli pe maini atat timp cat se recomanda pentru a evita riscul raspandirii virusului sau este un ritual facut intr-o anumita ordine cu scopul final de a te simti confortabil?”, explica un reprezentant al OCD Action.
Tulburarea obsesiv-compulsiva afecteaza 1-2% din populatie si este o afectiune care poate fi tratata prin terapie cognitiv-comportamentala si cu medicamente, scrie publicatia citata.
Cum iti intaresti sistemul imunitar pentru a te proteja de gripa si coronavirus
Este important sa ne amintim ca exista multe prejudecati despre tulburarea obsesiv-compulsive.
Nu oricine sufera de tulburare are o teama de germeni – aceasta se poate manifesta la unele persoane, dar afectiunea poate avea diferite forme.
„Tulburarea obsesiv-compulsiva este definita de obsesii. Obsesiile sunt ganduri nedorite, intruzive, imagini sau indemnuri care pot provoca anxietate. Pentru atenuarea anxietatii, cei cu tulburare dezvolta compulsii, care sunt ticuri mentale sau fizice. Acestea pot temporar sa reduca anxietatea, dar finalmente intaresc obsesia si genereaza un cerc vicios care poate consuma extrem de mult timp”, explica reprezentantul OCD Action.
„Obsesiile cele mai intalnite includ teama de a fi ranit sau de a le face rau celorlalti, ganduri sexuale precum teama de a fi pedofil sau de a actiona nepotrivit din punct de vedere sexual, ganduri religioase sau blasfemiatoare ori ingrijorari asupra indentitatii sexuale”, adauga acesta.
Cere sprijin de specialitate
Organizatia britanica pentru sanatate mentala Mind a lansat o noua pagina online pentru persoanele care resimt anxietatea legata de coronavirus starnita de autoizolare si de urmarea regulilor stricte de igiena. Mind ofera sfaturi despre cum sa-ti planifici izolarea la domiciliu, cum sa-ti organizezi ziua si cum sa te descurci cu avalansa de stiri.
Foto: Getty Images.