In aceste zile se vorbeste foarte mult despre consumul de alimente si despre rationalizarea lor. Daca iti doresti sa ai alimente proaspete oricand la indemana, nu este suficient doar sa te aprovizionezi.
Sunt cateva lucruri despre care unele persoane evita sa vorbeasca, iar unul dintre acelea este legat de alimentele care isi pierd din gust si din proprietati in momentul in care sunt tinute prea mult in frigider sau cand nu sunt depozitate corect.
Poti sa ai alimente proaspete mai mult timp
De regula, alimentele cele mai usor de depozitat sunt cele care au termen de valabilitate mai lung. Sunt si alimente despre care se spune ca pot fi consumate oricand, insa un lucru este cert. Sanatatea noastra depinde de calitatea alimentelor pe care le consumam.
Multe dintre ele se strica in frigider sau isi pierd din proprietati din cauza unor greseli minore.
Iata, asadar, cum poti sa ai alimente proaspete mai mult timp:
Spala fructele si legumele inainte sa le consumi
Foarte multe persoane spala legumele si fructele imediat ce ajung cu produsele acasa, insa acest lucru este gresit. Specialistii in nutritie recomanda ca fructele si legumele sa fie spalate doar inainte sa fie consumate. Astfel, daca iti doresti sa ai alimente proaspete mai mult timp, este recomandat sa le depozitezi intr-un loc special amenajat si sa le speli doar atunci cand le folosesti la prepararea diferitelor retete. Produsele care sunt mai perisabile, cum sunt fructele de padure, se strica mai repede daca sunt spalate inainte de a fi depozitate. Desigur, fructele si legumele care ar putea avea urme de pesticide trebuie spalate inainte de a le depozita la rece.
Depoziteaza corect alimentele pe care le cumperi
Ai fi uimita sa afli cat de repede se strica unele alimente daca nu le depozitezi corect. Tine cont de informatiile de pe etichetele produselor ambalate si depoziteaza alimentele perisabile in frigider. Este recomandat sa folosesti pungi speciale pentru depozitarea legumelor la rece pentru a evita dezvoltarea bacteriilor. Este recomandat ca alimentele verzi, in special salatele, sa le depozitezi intr-un material din bumbac organic sau in hartie speciala pentru depozitare. De asemenea, pentru fructele uscate poti sa utilizezi recipiente din sticla.
Verifica temperatura frigiderului
Daca iti doresti sa ai alimente proaspete mai mult timp, nu uita sa tii cont si de temperatura frigiderului. Unele alimente necesita sa fie depozitate la temperaturi mai scazute, in timp ce altele pot rezista chiar si la temperatura camerei. Daca ai foarte multe fructe si legume in frigider, in special de sezon, este bine ca temperatura frigiderului sa fie una mai scazuta, astfel incat sa pastreze alimentele proaspete. Ai grija, insa, unele fructe si legume nu vor rezista foarte mult timp la temperaturi prea scazute.
In functie de tipul de fructe si legume, asigura-te ca temperatura este una optima. Si nu uita sa tii cont de faptul ca fiecare frigider este setat in mod diferit, motiv pentru care este indicat sa cunosti foarte bine functionalitatea frigiderului tau, cat si toate functiile de care dispune pentru depozitarea alimentelor.
Foto: Getty Images.