Descoperire de ultim moment. Vitamina cu rol crucial in prevenirea COVID-19

1
De Cristina Tudor
11 apr. 2020

Un studiu recent realizat de oameni de stiinta de la The Irish Longitudinal Study on Ageing (TILDA), din Dublin, a scos la iveala ca aceasta vitamina are un rol extrem de important in prevenirea infectiilor respiratorii, asa cum este si COVID-19.

Vitamina D actioneaza asupra sistemului imunitar pe care il face mai puternic in lupta cu boala.

Vitamina D este o substanta implicata in multe procese din organismul uman. De mai mult timp sunt cunoscute efectele privind metabolismul calciului, cu efecte asupra oaselor. In ultimii ani s-au descoperit si alte efecte, dintre care cele mai notabile sunt cele asupra sistemului imun. Formarea si activarea vitaminei D are mai multe etape, ultima fiind in piele, sub actiunea luminii naturale.

Vitamina cu rol crucial in prevenirea COVID-19

’’Avem dovezi ca vitamina D previne infectiile respiratorii. Un studiu a aratat ca vitamina D reduce riscul infectiilor respiratorii la jumatate din persoanele care au luat suplimente. Desi nu stim exact care este rolul vitamine D in infectiile cu COVID-19, date fiind calitatile acesteia de imbunatatire a sistemului imunitar si beneficiile sale pentru oase si muschi, cei care stau acum in casa trebuie sa se asigure ca au un aport corespunzator de vitamina D. Izolarea este necesara in astfel de momente, dar activitatea fizica este redusa. In astfel de situatii muschii sunt slabiti, iar vitamina D ajuta la refacerea acestora’’, a declarat prof. Rose Anne Kenny, cercetator principal in cadrul TILDA, pentru medicalexpress.com.

De cata vitamina D avem nevoie

„Un stil de viata cu (prea) putine perioade de timp petrecute in exterior, cu suprafete insuficient de mari de piele expuse la soare, duce la cresterea necesarului de suplimente cu vitamina D. Astfel, daca necesarul clasic precizat in cartile de pediatrie ale secolului XX pentru un sugar/copil mic necesarul considerat era de 400-800 UI pe zi, probabil ca, actual, acest necesar este de 1.000-2.000 UI pe zi…”.

Citeste continuarea pe Doctorul Zilei.

Foto: Unsplash.com.