Ce aveau in comun majoritatea pacientilor ucisi de COVID-19

1
De Cristina Tudor
14 apr. 2020

Un nou studiu a scos la iveala factorii pe care ii au in comun majoritatea pacientilor ucisi de COVID-19.

In afara bolilor cronice, acestia aveau si un nivel scazut al globulelor albe, in sange.

Cercetatorii au analalizat date de la 85 de indivizi care au murit de COVID-19 in primele stadii ale pandemiei, atunci cand a izbucnit in Wuhan, China. Analiza a scos la iveala ca majoritatea pacientilor aveau cateva lucruri in comun.

O echipa de cercetatori de la opt institutii din China si din Statele Unite ale Americii au studiat date de la 85 de pacienti care au murit din cauza cedarii mai multor organe, provocata de infectia cu SARS-CoV-2, potrivit medicalnewstoday.

Toti indivizii inclusi in studiu au fost spitalizati in intervalul 9 ianuarie-15 februarie 2020. Cercetatorii au avut acces la tot istoricul medical al pacientilor decedati, la toate testele medicale, la simptomele pe care le-au prezentat imediat dupa infectare si la tratamentul pe care l-au primit si au facut o serie de observatii. Raportul lor a fost publicat in American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine.

Ce aveau in comun majoritatea pacientilor ucisi de COVID-19

Asa au aflat ca 72,9% dintre pacientii ucisi de COVID-19 erau barbati, cu o medie de varsta de 65,8 ani si boli cronice, asa cum sunt afectiunile cardiovasculare si diabetul zaharat.

Echipa de cercetatorii a descoperit, de asemenea, ca printre cei 85 de pacienti ale caror date au fost analizate, cele mai intalnite simptome de COVID-19 sunt febra, scurtarea respiratiei si oboseala.

O alta observatie importanta facuta e ca 81,2% dintre indivizii inclusi in studiu, aveau in sange un nivel foarte scazut de eozinofile (un tip de celule albe ale sistemului imunitare specializate in lupta cu infectiile).

Eozinofilele sunt importante pentru sanatatea noastra, deoarece ajuta la mentinerea unui sistem imunitar echilibrat. Ele ajuta la controlul raspunsului la antigenele straine, atat din alimente, cat si din microorganisme (daunatoare si din microbiom) din intestine.

Citeste continuarea pe Doctorul Zilei.

Foto: Unsplash.com