Pentru cei mai multi dintre noi, masurile de protejare impotriva noului coronavirus fac deja parte din rutina zilnica. Dar oameni suntem cu totii, iar uneori le incalcam, noteaza Fast Company.
Un articol publicat de revista stiintifica The Lancet scoate in evidenta capcanele comportamentale care ne pun in pericol si ne arata cum sa le evitam:
Normalizarea
Odata ce te-ai obisnuit cu ideea unei boli mortale, ai tendinta sa lasi garda jos. Trebuie sa-ti reamintesti ca noul coronavirus este un inamic perfid si necrutator si sa ramai vigilenta.
Jena
Chiar daca purtarea mastii incepe sa ti se para inutila sau ai senzatia ca esti caraghioasa cu ea pe fata, poart-o! Supravietuirea ta e mai importanta decat temerile tale de ridicol si decat parerile celorlalti.
Ignorarea altor riscuri
Cand toata viata s-a dat peste cap si tot ce citesti si auzi are legatura cu COVID-19, poti avea tendinta de a ignora celelalte riscuri. De exemplu, sa nu mai pui centura de siguranta in masina. Viata e complexa si plina de riscuri, n-o complica si mai mult.
Lipsa de confirmare
Nu exista un mod rapid de a afla daca mastile, manusile si dezinfectantii te apara sau nu de infectia cu COVID-19. Pana la aparitia primelor simptome trec cateva zile, asa ca nimic din ce faci acum nu-ti ofera garantia ca functioneaza 100%. Tot ce poti sa faci este sa-ti pastrezi rutina, sa ramai vigilenta si sa ignori fluviul de informatii care se abate asupra ta. Daca vrei, poti sa te ghidezi dupa urmatoarea mantra: „Ma mentin in siguranta pe mine si ii protejez pe cei la care tin.”
Rezistenta la schimbare
Schimbarea e dificila pentru oameni, mai ales cand implica prejudecati. Spune-ti ca aceasta este o oportunitate de a privi din nou multe lucruri, inclusiv modul in care te conectezi cu ceilalti.
Continui sa te judeci
Indiferent de ceea ce se intampla, in sufletul tau nu incetezi sa-ti analizezi deciziile. De exemplu, o intrebare precum „De ce m-am despartit de iubitul meu chiar cu o saptamana inainte de carantina?” arata ca nu-ti gasesti linistea si ca ai vrea ca unele lucruri sa se fi petrecut altfel. Adu-ti aminte ca sovaielile sunt inevitabile acum si fixeaza-ti gandurile asupra altor lucruri.
Va exista un al doilea val de COVID-19? La ce se asteapta expertii
In concluzie, sa ramanem in siguranta reprezinta doar o parte a luptei pentru supravietuire. Cercetatorii spera ca sfaturile despre pastrarea vigilentei si respectarea masurilor de protectie sa ne ajute sa trecem cu bine peste criza provocata de COVID-19.
Foto: Getty Images.