Cum trebuie sa faci curatenie in baie ca sa te protejezi de coronavirus

1
De Maria Constantin
5 mai 2020

Trebuie sa acorzi o atentie deosebita curateniei in baie, pentru ca picaturile microscopice capabile sa poarte virusul se pot imprastia in toata incaperea, iar de aici in intreaga casa.

Cu scolile inchise in acest an si cu masurile de izolare in vigoare cel putin pana pe 15 mai, multe locuinte sunt mai aglomerate decat de obicei. Iar baia ramane un punct crucial in mentinerea curata a casei, fiind un loc frecventat in care se pot transmite microbii. Curatenia vasului de toaleta, a chiuvetei, a cazii si dusului este esentiala pentru sanatatea familiei.

Se stie ca noul coronavirus are capacitatea de a rezista pe suprafete pana la trei zile, potrivit datelor publicate de New England Journal of Medicine. Iar baia are multe locuri in care SARS-CoV-2 poate fi prezent.

„Trebuie sa fim atenti la suprafetele nemiscate. Orice dezinfectant pentru curatarea locuintei este eficient impotriva virusului. Iar sapunul si apa lucreaza perfect”, spune Dr. William Schaffner, specialist in boli infectioase la Centrul Medical din cadrul Universitatii Vanderbilt.

E important sa acorzi o atentie deosebita curateniei in baie, pentru ca picaturile microscopice capabile sa poarte virusul se pot imprastia in toata incaperea, iar de aici in toata casa. Un studiu publicat de Journal of Applied Microbiology a aratat, de exemplu, ca picaturile si particulele pot ajunge la o distanta de aproape doi metri cand tragi apa.

CNN arata care sunt zonele din baie cele mai expuse la infectarea cu noul coronavirus si cum sa le cureti pentru a inlatura pericolul.

Asigura-te ca urmezi pasii corecti

Inainte de a incepe curatenia in baie, spala-te pe maini. Daca folosesti dezinfectanti, ar trebui sa alegi unii de calitate. Agentia pentru Protectia Mediului din SUA a publicat o lista de cinci pagini a dezinfectantilor cu efect puternic contra SARS-CoV-2.

Trebuie sa te concentrezi pe curatarea zonelor mai folosite din baie, precum clanta usii, vasul de toaleta si zona din preajma acestuia, intrerupatorul electric, priza, capul si furtunul de dus, perdeaua sau geamul cabinei de dus, cada.

Orice suprafata pe care o poate atinge cineva trebuie curatata. Aici intra si aparatura folosita in baie (uscator de par, periute electrice, aparat de ras si de tuns). Ar fi bine sa tii aparatele electrice in pungute sau saculeti, recomanda Centrul pentru Prevenirea si Controlul Bolilor din SUA si sa le cureti cu o solutie ce contine cel putin 70% alcool.

Urmeaza instructiunile de pe etichete

„Nu e cazul sa faci din curatenie un motiv de panica”, spune Brian Sansoni, purtator de cuvant al American Cleaning Institute. Acesta subliniaza, insa, ca trebuie sa fii sigura ca faci o curatenie temeinica.

Dupa ce stergi suprafetele dure, precum chiuveta, cada si vasul de toaleta, lasa-le 3-5 minute sa se usuce, recomanda American Cleaning Institute, apoi spala-le din nou cu o carpa si apa. Sansoni spune ca oamenii nu stiu ca trebuie sa astepte, dar e important ca solutiile dezinfectante sa aiba timp pentru a-si face efectul si a ucide germenii si virusurile.

Daca te gandesti ca n-ai cum sa dai gres, Sansoni aminteste ca un sondaj efectuat de institutul Ipsos la comanda institutiei sale a aratat ca 42% din americani nu curata corect baia si pot fi vulnerabili la infectii. Multi nu respecta instructiunile producatorilor prezentate pe etichete, inclusiv aceea de a astepta cateva minute pentru ca solutiile sa actioneze.

Foloseste alta baie daca ai in casa pe cineva bolnav

Daca un membru al familiei sau un coleg cu care locuiesti are simptome de COVID-19, e important sa-i asiguri o baie separata. Daca nu exista aceasta posibilitate, persoana cu simptome trebuie sa curete de fiecare data suprafetele pe care le-a atins, arata CDC.

Daca persoana e atat de bolnava incat nu poate curata, urmatoarea optiune este ca altcineva, care nu are simptome, sa dezinfecteze baia. Poti sa astepti cat vrei inainte de a intra in baie, nu neaparat imediat dupa folosirea baii, dar ai grija la masurile de protectie: neaparat sa ai masca pusa si manusi. Iar dupa ce iesi, trebuie sa le arunci.

Este posibil sa nu ai mereu acest mod de lucru daca bolnavul asteapta ca sa foloseasca baia. „S-ar putea sa trebuiasca sa-l ajuti ca sa foloseasca baia. Poti desemna pe cineva din familie care sa se ocupe de bolnav”, spune Dr. William Schaffner.

Protejeaza-te daca ajuti un bolnav

Daca te apropii de cineva care are simptome de COVID-19, trebuie sa te protejezi cel putin cu o masca, adauga medicul. Schaffner recomanda si manusi si cateva haine pe care sa le imbraci daca ajuti o persoana bolnava sa foloseasca baia. „Urmareste persoana, vezi ce atinge si curata tot”, spune el.

Vasul de toaleta este tinta prioritara, tinand cont ca simptomele COVID-19 pot include varsaturi si diaree. Ca masura suplimentara de protectie, Schaffner recomanda si folosirea servetelelor umede, pe care le poti arunca apoi la gunoi. Schimba-ti hainele dupa ce ai terminat curatenia.

In plus, daca cineva din casa este bolnav, este foarte important sa-i speli separat prosoapele si hainele. CDC recomanda sa urmezi sfaturile producatorilor de materiale textile si sa le speli la cea mai inalta temperatura.

Sapunul e mai bun decat dezinfectantii

„Acum stii ca virusurile, inclusiv coronavirusul, pot rezista o vreme pe suprafete – cateva ore, chiar cateva zile – ceea ce inseamna ca trebuie sa cureti tot timpul”, spune Dr. Sanjay Gupta, seful sectiei de sanatate de la CNN.

Daca ai reactii adverse din cauza dezinfectantilor si a substantelor din servetelele umede, nu uita ca te poti baza pe sapun, inamicul numarul unu al germenilor. „Multi cercetatori spun ca este mai bun”, arata Dr. Gupta.

Cum ingrijesti pe cineva care are COVID-19: Masurile pe care trebuie sa le iei

Exista o explicatie stiintifica: la nivel microscopic, noul coronavirus este inconjurat de o coroana constituita din lipide. Sapunul inlatura acest strat care inconjoara proteina din interior si virusul devine vulnerabil, fiind anihilat. Procesul este similar cu acela in care sapunul inlatura grasimea, cand apa simpla nu poate face acest lucru.

Termina curatenia cum trebuie

Partea finala a curateniei este esentiala. Gupta spune ca nu trebuie sa porti neaparat manusi cand faci curat. Dar daca le porti, ai grija ca atunci cand le dai jos sa o faci corect – intorcand usor manusa pe masura ce o inlaturi, astfel incat sa nu atingi cu mainile partea exterioara. Dupa ce arunci manusile la gunoi, spala-te temeinic pe maini cu apa si sapun.

Foto: Unsplash.com