Mai multe studii ne-au oferit lamuriri cu privire la beneficiile cafelei, insa majoritatea au avertizat ca o cantitate prea mare de cafea nu ar fi deloc indicata. Practic, daca bei prea multa cafea nu vei avea mai multa energie, ci intoxici sistemul limfatic, lucru care afecteaza toate organele din corp. Pentru unele persoane, cantitatea de cofeina dintr-o ceasca de cafea poate sa genereze agitatie si stare de irascibilitate. In schimb, altii pot sa se confrunte cu probleme digestive sau dureri de cap care apar brusc si frecvent.
Nu trebuie sa bei cate o cafea din 3 in 3 ore ca sa-ti sustii energia si sa te concentrezi mai bine, ci sa te limitezi la o cafea consumata dimineata (daca iti face placere si adori gustul ei), iar cand simti nevoia de un imbold, sa alegi si bauturi sanatoase care au substante recunoscute pentru efectul lor de energizare.
Te poti baza oricand pe aceste 4 bauturi care inlocuiesc cafeaua cu succes:
Ceaiul de papadie
Radacina de papadie este un adevarat balsam pentru ficat si este un inlocuitor perfect pentru cafea. Spre deosebire de cafea, care poate sa fie nociva pentru ficat atunci cand se consuma in cantitati mari, ceaiul din radacina de papadie este recunoscut ca fiind un bun detoxifiant pentru ficat. Acest efect benefic pe care-l are asupra ficatului se datoreaza faptului ca are capacitatea de a stimula secretia biliara. Un ficat sanatos va sustine activitatea tuturor organelor din corp, lucru care imbunatateste capacitatea de concentrare si nivelul de energie.
Ceaiul matcha
Matcha sau pulberea din ceai verde este o sursa excelenta de antioxidanti si are un efect energizant de lunga durata. Stim deja cat de sanatos este ceaiul verde, acum inchipuie-ti ca efectul pulberii de ceai verde este unul mult mai potentat, deoarece vei consuma integral frunza. Studiile au aratat ca acesta stimuleaza metabolismul sa arda mai multe grasimi si impiedica dezvoltarea celulelor canceroase. Prin urmare, pe langa faptul ca iti confera energie, mai ai alte motive ca sa-l folosesti ca inlocuitor pentru cafea.
Ceaiul matcha se prepara fie simplu cu apa fierbinte la 80 de grade Celsius (se amesteca pulberea cu putina apa cu ajutorul unui tel din bambus pentru a forma o spuma fina), fie in combinatie cu laptele vegetal (de cocos, migdale, soia), si atunci putem vorbi despre matcha latte.
Ceaiul de cicoare
Chiar daca nu are un gust identic cu cel al cafelei, se apropie destul de mult de bautura favorita. Insa, avantajul acestui ceai este tocmai faptul ca nu contine cofeina. Cicoarea este considerata cea mai buna sursa de inulina, o fibra solubila deosebit de benefica pentru digestie si care s-a demonstrat ca stimuleaza inmultirea bacteriilor bune probiotice.
Cicoarea macinata o poti folosi in French press, la filtru, la espressor sau, pur si simplu, infuzata cu apa fierbinte. In functie de gusturile tale, poti sa ajustezi cantitatea de cicoare, insa o proportie buna ar fi 2 linguri la 180 de mililitri de apa.
Lapte vegetal cu pudra de maca
Mindbodygreen recomanda o bautura care are la baza pulberea de maca, aceasta fiind un inlocuitor perfect pentru cafea. Amesteca doua linguri cu pulbere de maca impreuna cu o cana cu lapte de migdale, putina miere de albine si scortisoara pentru a obtine o bautura delicioasa. Maca este considerata un superaliment cu efect benefic asupra echilibrului hormonal, regleaza nivelul de energie si contine multe substante nutritive pentru corp.
Foto: Shutterstock.com