Studiul care ne da sperante: Anticorpii de lama, posibil tratament pentru COVID-19

1
De Maria Constantin
6 mai 2020

O echipa internationala de cercetare a creat in laborator un nou tip de anticorpi care pot neutraliza noul coronavirus. Primele teste sunt incurajatoare.

Cercetatorii au realizat un anticorp care se leaga de o proteina-cheie a noului coronavirus, SARS-CoV-2, se arata intr-un studiu aprobat pentru publicare in jurnalul stiintific Cell.

Echipa condusa de Jason McLellan, de la Departamentul de Biostiinte Moleculare de la Universitatea din Texas, Austin (Statele Unite), a creat noul anticorp prin unirea a doua copii ale unui tip special de anticorpi, descoperit in organismul lamelor, relateaza Newsweek.

Coronavirusurile sunt acoperite cu o membrana presarata cu „tepi” dintr-o proteina speciala care le permite sa se lege de celule si sa patrunda in interiorul lor. In experimentele initiale, noul anticorp s-a dovedit eficient in blocarea unei pseudo-versiuni care simula coronavirusul SARS-CoV-2. Pseudo-versiunea unui virus este o particula din virus creata pentru a reproduce suprafata coronavirusului.

„Este unul dintre primii anticorpi cunoscuti ca neutralizeaza SARS-CoV-2”, a declarat McLellan intr-un comunicat.

Ce s-a intamplat cu 5 ani inaintea pandemiei

Ideea studiului a aparut in urma testelor realizate pe o lama in varsta de patru ani, numita „Winter”, care traieste acum intr-o ferma din Belgia.

In 2016, cercetatorii au analizat alte doua coronavirusuri, SARS-CoV-1 and MERS-CoV, care provoaca sindromul respirator acut (SARS) si sindromul respirator din Orientul Mijlociu. In aceste experimente, intr-un interval de sase saptamani, cercetatorii au injectat lama cu pseudo-versiuni ale SARS-CoV-1 si MERS-CoV, inducandu-i animalului un raspuns al sistemului imunitar.

Lamele si alte cameloide, precum alpaca, produc un anticorp special, denumit VHH-72. Dupa ce a prelevat probe de sange de la animalul injectat, cercetatorii au descoperit ca unul dintre acesti anticorpi VHH-72 s-a legat de membrana coronavirusului SARS-CoV-1, prevenind infectarea celulelor.

„A fost ceva incitant pentru mine, pentru ca lucram la asta de cativa ani. Dar nu exista o cerere mare pentru un tratament al coronavirusului. Era doar o cercetare de baza. Acum ea poate avea niste implicatii in alte directii”, a spus Daniel Wrapp, coautor al studiuului.

Tratamentul previne boala si usureaza simptomele

Dupa izbucnirea pandemiei, cercetatorii s-au intrebat daca VHH-72 ar putea avea efect contra SARS-CoV-2. Testele initiale au aratat ca anticorpul adera la „tepii” invelisului de proteina care acopera virusul, dar efectul a fost destul de slab. Savantii au unit atunci doua copii ale anticorpului, in incercarea de a-l face mai eficient si astfel au obtinut primul anticorp produs in laborator care poate neutraliza atat SARS-CoV-1, cat si SARS-CoV-2.

Teoria unui expert canadian: cum s-a transmis noul coronavirus de la animale la om

„Cu terapiile pe baza de anticorpi poti furniza direct anticorpi de protectie si astfel, imediat dupa tratament, organismul ar trebui sa fie protejat. Anticorpii pot fi folositi si pentru a trata pe cineva care este deja bolnav, pentru a usura simptomele severe ale bolii”, a explicat McLellan.

Cercetarea se afla, totusi, intr-o faza initiala de dezvoltare si trebuie testata intensiv pe animale si pe oameni inainte de a se decide daca poate fi sau nu eficienta pe termen lung ca tratament impotriva COVID-19, precizeaza Newsweek.

Foto: Unsplash.com