Poate ca tocmai v-ati mutat impreuna, ati trecut printr-un moment dificil sau ati inceput sa va cunoasteti si defectele. Critica in relatie poate fi extrem de periculoasa, chiar daca pare, pana la un anumit punct, normala.
Astrologie: 5 zodii care isi gasesc sufletul pereche mai tarziu in viata
Nu vorbim despre exprimarea sincera a gandurilor sau despre feedback-ul oferit cu blandete, rabdare si intelegere. Este vorba despre reprosurile exprimate in mod direct, fara consideratie pentru felul in care se simte partenerul.
Care este diferenta dintre feedback si critica in relatie?
S-ar putea sa te intrebi care e diferenta dintre un repros spus pe ton calm si critica atat de nociva, care poate ruina chiar si cea mai frumoasa relatie. Pana la urma, mesajul este acelasi, nu-i asa?
Ei, bine, totul sta in cuvintele alese. Exista o diferenta uriasa intre „ma deranjeaza faptul ca” si „tu intotdeauna faci asta”. In primul caz, accentul este pus pe comportamentul care te deranjeaza. In al doilea, accentul cade pe partenerul tau, el insusi fiind elementul care te deranjeaza.
„Feedback-ul constructiv si sanatos se centreaza pe comportament, nu pe persoana”, explica terapeutul Kurt Smith. „Putem sa ii spunem partenerului ce simtim si ce gandim fara sa il atacam pe el, ca om”, este parerea specialistului care a consiliat sute de barbati.
5 motive pentru care el si-a gasit deja pe cineva dupa despartirea de tine
Asadar, data viitoare cand vrei sa ii spui partenerului ce te deranjeaza, evita sa folosesti sintagme ca „tu mereu faci asta” sau „tu niciodata nu faci asta”. Lucrati impreuna pentru rezolvarea situatiei, in loc sa va luptati unul impotriva celuilalt.
De ce critica in relatie poate fi fatala?
Hai sa facem un exercitiu scurt! Concentreaza-te si adu-ti aminte 3 intamplari in care partenerul tau te-a criticat, iar tu te-ai simtit rau. Cu siguranta, aceste amintiri au ramas in subconstientul tau.
Reprosurile constante au puterea de a ne afecta increderea in sine si de a ne indeparta de cel care ne critica. Intr-o relatie, daca unul dintre parteneri este criticat constant, acesta s-ar putea simti tradat si total nesustinut.
Cum iti dai seama ca e gelos, dar nu recunoaste, in functie de zodia lui
Cum sa nu mai critici si sa comunici eficient in relatie?
„In regula, dar nu pot suporta lucrurile care ma deranjeaza la infinit, trebuie sa ii spun ce ma enerveaza!”, ai putea gandi. Ai dreptate, caci neplacerile neexprimate se vor transforma, cu siguranta, in frustrare, sentiment care va izbucni, la un moment dat, intr-o criza majora.
Daca vrei sa comunici eficient, discuta cu partenerul tau atunci cand amandoi sunteti calmi. Spune-i acestuia ce anume te deranjeaza, axandu-te pe comportament, si nu pe defectele persoanei iubite.
„Critica este, de fapt, o nevoie ascunsa”, spune psihoterapeutul de cupluri Zach Brittle. Cand iti critici partenerul ca petrece prea mult timp in fata ecranului, de fapt iti exprimi nevoia de a primi mai multa atentie sau de a petrece mai mult timp impreuna.
Asadar, inainte sa il critici aspru pe cel de langa tine, respira adanc si intreaba-te care este, de fapt, motivul pentru care esti suparata sau deranjata de comportamentul sau. Este o miscare inteligenta, care te va ajuta sa eviti conflictele si frustrarile in relatie.
Foto: Unsplash.com