Au trecut atatea saptamani de izolare in care oamenii au incercat sa evite infectarea cu noul coronavirus si raspandirea acestuia. Stand in casa si reducand la maximum iesirile in spatiile publice, rutina noastra zilnica s-a modificat drastic. Iar asta ne afecteaza sistemul digestiv.
Intr-o interventie recenta la emisiunea „The Morning Show”, transmisa de postul canadian de televiziune Global News, expertul in wellness Kyle Buchanan din Toronto a spus ca balonarea si alte probleme digestive au devenit tot mai frecvente in perioada pandemiei. Care sunt cauzele?
Stresul si pierderea disciplinei, principalii factori
„Un factor care contribuie mult este stresul. Ne aflam intr-o perioada stresanta chiar acum, iar stresul ne afecteaza sistemul digestiv”, a explicat specialistul.
El a adaugat ca atunci cand este stresat, organismul nu mai produce la fel de multe enzime digestive. „Asigurati-va ca sunteti intr-o stare relaxata de fiecare data cand mancati, fie ca este o gustare sau luati masa. Inspirati de trei ori inainte de a manca si aveti grija ca expiratia sa fie mai lunga”, a recomandat Buchanan.
El a mai spus ca ceaiul de ghimbir consumat dimineata si de-a lungul intregii zile ajuta la prevenirea balonarii dupa consumarea alimentelor.
18 alimente care combat balonarea si te ajuta sa ai un abdomen plat
O alta problema generata de modificarea rutinei este faptul ca ajungem sa luam gustari in momente aleatorii din zi, ceea ce poate avea impact asupra digestiei. El spune ca ar trebui sa ne gandim mereu daca avem nevoie de o gustare. Intrebarea pe care ar trebuie sa ne-o punem de fiecare data este: „Mi-e foame, mi-e sete sau doar ma plictisesc?”.
Alimentatia sanatoasa poate provoca balonare
Balonarea nu este mereu efectul unui singur tip de alimente, arata nutritionista Abby Langer din Toronto. „Ceea ce multi nu realizeaza este ca atunci cand maresti consumul de fructe si legume, trecand de la o dieta plina de junk food la una pe baza de alimente neprocesate, vei creste si aportul de fibre, iar acestea te baloneaza”, explica ea.
Balonarea poate fi provocata si de alcool, sindromul premenstrual sau de constipatie. Langer recomanda un gest simplu care poate reduce disconfortul creat de balonare: „Masarea abdomenului poate ajuta cand esti balonata din cauza constipatiei.”
Foto: Getty Images.