Cum sa folosesti kit-urile pentru albirea dintilor acasa, potrivit dentistilor

1
De Denisa Toma
18 mai 2020

Intr-o lume ideala, periajul ar trebui sa fie suficient pentru ca dintii tai sa se mentina albi si stralucitori. Dar pentru cei mai multi dintre noi, in special pentru cei care iubesc la nebunie cafeau si ceaiul negru, acest lucru nu este valabil.

Suntem tentati sa folosim diferite produse pentru albirea dintilor, adesea fara sa ne gandim prea bine ce contin acele produse si cum functioneaza.

Cum functioneaza produsele pentru albirea dintilor?

„Smaltul dentar este un cristal”, declara medicul stomatolog Matthew Messina pentru allure.com. „Daca te-ai uita la smaltul dentar printr-un microscop foarte puternic, ai putea vedea ca structura smaltului arata precum plasa de gard”, spune specialistul. Eliminand petele din matricea smaltului dentar este ca si cum ai indeparta murdaria prinsa in ochiurile plasei, explica medicul. „Ceea ce ne dorim sa se intample in timpul albirii dentare este sa deschidem acea matrice, sa eliminam petele si culoarea nedorita si apoi sa o inchidem la loc”, adauga dentistul.

Legatura dintre igiena orala si functia cognitiva a creierului: Care sunt riscurile

Ce substante sunt folosite pentru albirea dintilor

In acest proces intervine peroxidul. Messina spune ca peroxidul provoaca acea reactie efervescenta care indeparteaza petele. Prin urmare ingredientul activ din kit-urile pentru albirea dintilor pe care le cumperi din magazine este peroxidul de hidrogen sau peroxid de carbamida (o varianta diluata a peroxidului de hidrogen).

„Peroxidul de carbamida este folosit pentru ca este un compus mai stabil, comparativ cu peroxidul de hidrogen”, declara medicul dentist Neil Hadaegh. „Acest lucru ajuta producatorul sa asigure calitatea si consistenta produsului care ajunge la consumator”, spune medicul. In afara de peroxid, Messina spune ca produsele pentru albirea dintilor pe care le cumperi din magazine si farmacii contin de obicei si alte ingrediente aditionale care au rolul de a le imbunatati gustul.

Alimente care ajuta la albirea dintilor: ce mancati pentru o dantura sanatoasa

De asemenea, peroxidul este principalul ingredient si din produsele profesionale pentru albirea dintilor pe care medicii stomatologi le folosesc in cabinete. Singura diferenta este concentratia. „Daca putem face o procedura prin care sa protejam gingiile, putem folosi un agent de albire mai puternic, pentru ca va atinge numai dintii”, spune Messina.

„Produsele care pot fi folosite acasa prezinta riscul de a atinge gingiile sau de a fi inghitit. De aceea acestea trebuie sa aiba o concentratie mult mai mica de ingredient activ, altfel poate arde gingiile”, adauga medicul dentist. Specialistii, pe de alta parte, pot lua masurile de siguranta necesare pentru ca tesutul gingival sa fie protejat si agentul de albire sa ajunga numai pe smalt.

Cat de eficiente sunt kit-urile pentru albirea dintilor acasa

Produsele pe baza de peroxid pentru albirea dintilor acasa pot oferi rezultate comparabile cu cele obtinute la dentist daca respecti cu strictete instructiunile producatorului, spune medicul stomatolog Matthew Messina. Un ingredient pe care sa-l eviti este dioxidul de siliciu, pe care il gasesti pe lista de ingrediente si sub denumirea „hydrated silica”. Hadaegh spune ca aceasta substanta obtinuta din compusi cristalizati care se gasesc in cuart si nisip afecteaza smaltul dintilor si tesutul gingival.

7 trucuri de machiaj pentru un zambet mai alb

Cum sa folosesti corect un kit pentru albirea dintilor

Este important sa alegi un kit pentru albirea dintilor acasa si in functie de cat de usor se foloseste si ce termen de valabilitate are. Medicii sunt de parere ca aceste produse se pastreaza cel mai bine la frigider.

Dupa ce ai ales kit-ul, il poti folosi timp de sapte pana la zece zile pentru inceput, apoi o data la doua saptamani pentru a mentine rezultatele, recomanda Dr. Messina. Inainte de a utiliza un produs pentru albirea dintilor acasa este obligatoriu sa mergi la dentist pentru detartrajul necesar si consultul periodic. „Albirea dintilor este ceva ce se face numai in cazul unei danturi sanatoase. Daca o persoana are carii sau afectiuni ale gingiilor, albirea nu este o alegere buna. De aceea este necesar un consult realizat de medicul dentist inainte de a incepe un procedeu de albire a dintilor”, spune specialistul.

De asemenea, detartrajul este necesar inainte de albirea dintilor pentru ca astfel vei albi smaltul, nu acumularea de tartru de pe suprafata smaltului, adauga dentistul.

Foto: Instagram/Helen Owen