Iar cand vine vorba de relatiile amoroase, atasamentul se incadreaza in doua categorii: atasament bazat pe siguranta si cel bazat pe nesiguranta. In cea de-a doua categorie intra si atasamentul de tip anxios. Iata care sunt semnele care iti arata ca ai un tip de atasament anxios:
Iti doresti sa fii intr-o relatie
Spre deosebire de alte tipuri de atasament, oamenii care au un atasament de tip anxios isi doresc cu orice pret sa fie intr-o relatie. Iubesc ideea de intimitate si de apropiere fata de alte persoane si sunt capabili sa le obtina intr-o relatie. Asta nu e rau, doar ca…
Iti neglijezi nevoile si dorintele
O persoana care are un stil de atasament bazat pe anxietate se straduieste sa mentina totul intr-o nota pozitiva. Considera ca o relatie de succes insemna ca partenerul sa fie intotdeauna fericit. Iar pentru a-i asigura fericirea, face absolut totul pentru ca partenerul sa primeasca intotdeauna ceea ce isi doreste. In teorie, este foarte frumos sa fii o persoana atat de altruista, dar in realitate nu este deloc sanatos sa-ti ignori constant propriile nevoi si dorinte. Acest comportament duce la acumularea unor nemultumiri care se transforma ulterior in furie si resentimente fata de partener.
7 obiceiuri pe care le intalnesti doar in relatiile de iubire adevarata
Esti obsedata de relatia ta
Atunci cand o persoana cu acest tip de atasament este intr-o relatie, isi dedica cea mai mare parte a timpului gandindu-se la relatia sa. Poate face o obsesie pentru partenerul de viata si sentimentele acestuia. Isi face griji ca poate petrece prea mult timp alaturi de persoana iubita sau, din contra, prea putin. Dar in cea mai mare parte a timpul isi imagineaza cu groaza toate modurile in care partenerul urmeaza sa o abandoneze. In loc sa se bucure de relatie, petrece fiecare zi in cadrul relatiei ca si cum ar fi o bomba gata sa explodeze.
Transformi totul intr-o catastrofa
Daca ai un stil de atasament bazat pe anxietate, atunci ai tendinta de a vedea intotdeauna jumatatea goala a paharului. Observi de fiecare data partea negativa a unei situatii si acorzi o conotatie negativa oricarui lucru care are legatura cu relatia ta. De exemplu, daca partenerul anuleaza o cina romantica pentru ca nu se simte bine, probabil te gandesti ca motivul este altul si ca de fapt nu isi doreste sa petreaca timp alaturi de tine.
E posibil sa ramai mereu indragostita? Motivul pentru care unele relatii se degradeaza in timp
Interpretezi diferite roluri
Persoanele care au un atasament pe baza de anxietate sunt recunoscute pentru faptul ca apeleaza la tot felul de jocuri prin care isi manipuleaza in mod inconstient partenerul de viata. Nu fac asta in mod voit, ci pentru a obtine unele reactii din partea persoanei iubite, care sa le demonstreze ca exista acelasi nivel de interes pentru relatie ca la inceput. De exemplu, ameninta ca pleaca de la masa in timpul unei intalniri in oras sau ignora mesajele fara o justificare, pentru a observa daca partenerul insista.
Esti geloasa
Dupa ce ai citit cele de mai sus, probabil nu esti surprinsa sa afli ca persoanele cu un stil de atasament bazat pe anxietate au tendinta de a fi exagerat de geloase. Comportamente precum verificarea telefonului si suspiciunea de infidelitate sunt reprezentative pentru aceste persoane. Sunt atat de concentrate sa-si „pazeasca” partenerul incat nu realizeaza ca astfel de gesturi nu fac altceva decat sa-l indeparteze mai mult pe cel drag.
Mituri despre fericirea in relatii care ne fac, de fapt, nefericite
Specialistii sunt de parere ca tipul de atasament poate fi schimbat, insa nu este deloc usor. Un astfel de tipar de atasament nu a aparut peste noapte. Experientele din copilarie si cele din viata de adult sunt factori importanti care au contribuit la instalarea acestui tip de atasament. Terapia este cea mai sigura metoda pentru a corecta un atasament de tip anxios.
Foto: Unsplash.com