Cum iti recapeti identitatea in cuplu dupa perioada izolarii sociale

1
De Maria Dima
1 iun. 2020

Am supravietuit carantinei impreuna. Am stat 24/7 cu partenerul nostru. L-am intrerupt din munca sa-i aratam un video amuzant cu pisici. Am lucrat de acasa amandoi, in trening, si ne-am simtit norocosi sa avem aceasta oportunitate… cel putin pentru un timp.

Dupa, ne-a lovit paradoxul nevoilor noastre legate de o relatie de lunga durata: vrem familiaritate si aventura, siguranta si aventura.

Izolarea ne-a dat balanta peste cap si ne-a inclinat-o inspre familiaritate, lasand partea intriganta a noutatii pe plan secundar si aproape inexistent. Pe de alta parte, petrecand atat de mult timp impreuna ne-a adus confortul, siguranta si linistea de care aveam nevoie in acest context tulburat.

Lupta din fiecare dintre noi pentru individualitate si unitatea de cuplu

Multe cupluri se confrunta cu apararea limitelor individualitatii in fata dorintei irezistibil de dulci de a te pierde in ideea de “noi”.

Daca vrei sa acorzi mai multa incredere ideii de sine fara a pune in pericol relatia si devotamentul tau fata de partener, ai la dispozitie aceste strategii care redefinesc individualitatea in cuplu:

Crearea de limite

Doar pentru ca amandoi lucrati de acasa, nu inseamna ca e musai sa stati lipiti unul de altul sau sa vorbiti non-stop.

Chiar daca unul dintre voi se bucura sa vina din 15 in 15 minute ca sa vada ce face celalalt, se poate ca acesta din urma sa fie mai confortabil cu castile pe urechi si intr-o stare de concentrare si munca maxima, in calupuri de 2-3 ore, fara intrerupere.

Stabileste departajari fizice si de interactiune verbala si tine-te de ele. Nu te supara atunci cand iubitul nu lasa totul pentru a-ti raspunde la o intrebare si la, randul tau, incearca sa gasesti modalitati dragute de a-i spune ca nu poti vorbi. Poti spune ceva de genul: “mi-ar placea sa povestim, dar sunt in mijlocul unei activitati importante, putem sa vorbim despre asta la cina?”

5 semne care arata ca relatia voastra este „imatura”

Sprijin pentru problemele celuilalt

In studiile sale, Dr. Gottman a descoperit valoarea vindecatoare a conversatiilor in doi care reduc stresul. Acestea fac parte dintr-un tip anume de dialog in cadrul caruia fiecare dintre parteneri asculta si vorbeste pe rand, despre factorii de stres ce nu sunt intriseci relatiei (job, eveniment, carantina, familie etc).

In timp ce unul isi deschide sufletul, celalat trebuie sa respecte urmatoarele reguli:

  • Sa nu judece
  • Sa fie de partea partenerului
  • Sa valideze si sa empatizeze cu el
  • Sa nu treaca la rezolvarea problemei

Se seteaza un timp precis si un spatiu anume in care aceste conversatii sa aiba loc, pentru ca ele sa nu acapareze orice colt al existentei in doi. Sunt incurajate si discutiile cu prietenii care pot ajuta, pentru ca greutatea problemei sa nu ramana exclusiv pe umerii partenerului.

Ce nu o mai fie la fel dupa COVID-19

Timp pentru dezvoltare personala

Nu toata lumea s-a nascut expert in dezvoltare personala si leviteaza prin casa cate 3 ore, meditand.

Multi dintre noi nu avem un raspuns complet si cursiv la intrebari ca:

  • Cine si cum vreau sa fiu?
  • Care sunt cele mai mari visuri si dorinte?

Odata ce te dedici gasirii de raspunsuri si urmaresti unui plan pentru a ajunge la ele, ai sa vezi ca si relatia de cuplu o sa beneficieze de pe urma acestui demers. Un partener care lucreaza la sine si la pasiunile lui e mult mai interesant.

Implicare in scopuri comune

Dupa ce ti-ai luat timpul necesar sa descoperi ce conteaza pentru tine, fa astfel incat sa gasiti o modalitate de a discuta ce anume vreti sa construiti impreuna.

Cuplurile fericite impart teluri comune, sunt implicate in dorintele celuilalt si stiu cum isi doresc sa devina, atat ca si individ, cat si ca si unitate, ca familie.

Foto: pixabay.com