O multime de sarcini s-au abatut asupra ta in ultima vreme si nu-i de mirare ca esti mai agitata ca oricand: trebuie sa respecti regulile de distantare sociala, sa ajuti copilul sa se descurce cu scoala de acasa, sa te descurci cu problemele financiare declansate de pandemie, sa porti masca fara sa ti se abureasca ochelarii si cate si mai cate. Asa ca nu-i de mirare ca esti mai stresata decat de obicei.
Cel mai simplu mod de a combate stresul este sa consumi mai mult alimente care te ajuta sa te relaxezi si sa te simti mai bine. Real Simple prezinta cinci produse care au acest efect, recomandate de Joy Bauer, experta in nutritie si in sanatate la NBC Today si autoare a cartii „Super Food: 150 Recipes for Eternal Youth”.
Somonul
Putine alimente sunt atat de eficiente precum cele bogate in acizi grasi omega-3, precum somonul si alte forme de acizi grasi. „Pe langa faptul ca actioneaza contra depresiei, studiile au aratat ca aceste grasimi sanatoase sunt deosebit de folositoare in combaterea anxietatii”, explica Bauer.
„Acizii grasi omega-3 ajuta la reducerea inflamatiei si a anxietatii cu 20% la adultii mai tineri care s-au confruntat cu un factor de stres declansator al anxietatii”, arata experta.
Grasimea de peste este bogata in vitamina D. Un nivel prea mic de vitamina D contribuie la instalarea depresiei, afectiune asociata cu anxietatea.
Somonul preparat pe gratar sau la cuptor, cu garnituri precum pastele, salaate sau omleta constituie o masa grozava. Si nu subestima sardinele – sunt o sursa generoasa de omega-3.
Ceaiul de musetel
Musetelul este un calmant natural si reduce tensiunea musculara, dar si anxietatea si nervozitatea. Un studiu a aratat ca persoanele care au baut ceai de musetel timp de opt saptamani au avut un nivel de anxietate mai mic decat cei care au luat un medicament placebo.
„Musetelul este una dintre cele mai folosite plante medicinale din lume. In fiecare zi sunt consumate peste un milion de cesti de astfel de ceai”, arata Bauer.
Ceaiul de musetel nu contine cafeina, asa ca il poti bea si inainte de a urca in pat. Pentru o aroma mai bogata, poti combina musetelul cu scortisoara, cidru de mere sau lamaie.
Nautul
Este bogat in triptofan, un aminoacid pe care organismul il foloseste pentru a produce serotonina, denumita si hormonul fericirii, cea care genereaza senzatia de placere in creier. Studiile au aratat ca un nivel scazut de triptofan poate provoca anxietate. „Este doar un aminoacid si cel mai putin abundent care ajunge in creier. Nautul furnizeaza triptofan si carbohidrati cu eliberare treptata, o combinatie perfecta pentru inlaturarea stresului”, explica nutritionista.
7 trucuri feng shui care te ajuta sa induci calmul in casa ta
Nautul contine si acid folic, o vitamina B care ajuta la reglarea starii de spirit. O ceasca de naut gatit asigura peste 70% din doza zilnica recomandata de acid folic. In plus, continutul bogat in proteine (14,5 grame per ceasca) si de fibre (12,5 grame per ceasca) poate ajuta la echilibrarea glicemiei si la stabilizarea starii de spirit.
Fulgii de ovaz
Un castron cu ovaz furnizeaza o doza consistenta de triptofan, ajutand organismul sa produca serotonina. „Toate tipurile de ovaz sunt grozave, dar eu prefer fulgii de ovaz taiati cu lama de otel pentru ca sunt putin procesati, ceea ce ajuta la o usoara ridicare a glicemiei si implicit la stabilizarea starii de spirit”, explica Bauer.
Ovazul contine si magneziu. Deficienta acestui element poate duce la depresie si anxietate.
Portocalele
Aceste citrice sunt bogate in vitamina C – o portocala contine 70 de miligrame de vitamina C, acoperind aproape tot necesarul zilnic. Cunoscuta mai ales pentru efectul de intarire a sistemului imunitar, vitamina C poate reduce stresul. Chiar si aroma are un efect calmant, scrie Real Simple.
Intr-un studiu, voluntarii au fost supusi unei sarcini stresante, iar cei care au luat vitamina C au avut un nivel de stres mai mic decat cei care au primit placebo. Voluntarii au raportat ca se simt mai bine, vitamina C imbunatatind functia cardiovasculara (inima) si pe cea neuroendocrina (creierul si hormonii).
Foto: Unsplash.com.