Alimentele picante iti cauzeaza probleme de digestie? Ce spun nutritionistii

1
De Denisa Toma
10 iun. 2020

Este uimitor cum cativa fulgi de chili, un praf de piper sau alt tip de condiment transforma radical un preparat culinar.

Relatia cu alimentele picante este destul de simpla: fie le adori, fie le detesti. Insa la polul opus sunt persoanele care considera ca preparatele picante sunt periculoase pentru stomac. Dar ce spun specialistii?

Alimentele picante fac rau la stomac?

Consumul unor preparate picante nu are neaparat un efect negativ asupra sistemului digestiv, insa nutritionistii avertizeaza ca ar putea sa declanseze unele simptome in cazul persoanelor care au probleme digestive. Printre aceste afectiuni se numara refluxul gastric, sindromul colonului iritabil sau boala Crohn. Pe scurt, alimentele picante nu cauzeaza probleme digestive, dar le pot agrava pe cele existente.

„Pentru ca sanatatea digestiva este diferita pentru fiecare in parte, alimentele picante pot face ca unele persoane sa aiba probleme digestive, iar altele sa fie perfect in regula”, declara medicul nutritionist Brigitte Zeitlin pentru byrdie.com. „Daca te confrunti deja cu reflux gastric sau sindromul colonului iritabil, atunci alimentele picante iti pot declansa simptomele obisnuite”, spune medicul.

Top 5 alimente-medicament recomandate de fitoterapeutul Valeriu Popa

Nutritionistii mai spun ca uneori nu condimentele picante cauzeaza problemele digestive, ci celelalte alimente pe care le-ai consumat la aceeasi masa. „Daca mananci aripioare picante poti avea probleme digestive din cauza aripioarelor prajite, nu neaparat a sosului picant. Iar daca ai mancat un cheeseburger cu cartofi prajiti si sos iute, simptomele digestive neplacute pot sa apara din cauza continutului de grasimi al mesei, nu al componentei picante”, mai spune medicul.

Sunt alimentele picante sanatoase?

Numeroase alimente picante sunt foarte bogate in nutrienti si au multe beneficii pentru sanatate. Ardeiul iute, de exemplu, este o sursa excelenta de vitamina E, vitaminele A, B6 sau K, fier si fibre. De asemenea, condimentele precum chilli, turmeric sau piper negru au proprietati antiinflamatorii.

Diferitele tipuri de ardei iute contin si un compus numit capsaicina, care poate reduce inflamatia si durerea, printre alte beneficii pentru sanatate. „Capsaicina poate scadea riscul aparitiei bolilor cardiovasculare prin reglarea tensiunii arteriale si scaderea colesterolului LDL (colesterol ‘rau’)”, spune Zeitlin.

Cele mai periculoase asocieri intre alimente si medicamente

Daca iti plac alimentele picante si nu ai probleme cu stomacul, nutritionistii sunt de parere ca nu exista niciun motiv sa le eviti.

Bineinteles, trebuie sa alegi cu grija alimentele picante pe care le consumi si sa nu presupui ca au beneficii pentru sanatate doar pentru ca includ condimente. „Aripioarele picante nu te ajuta sa slabesti in ciuda faptului ca au un continut de capsaicina”, spune medicul nutritionist Marta Ferraz-Valles.

Persoanele cu probleme digestive ar trebui sa evite alimentele picante?

Te poti confrunta cu probleme digestive daca ai afectiuni gastrointestinale si consumi alimente picante, dar asta nu inseamna ca oricine are probleme cu stomacul trebuie sa evite orice aliment picant pentru totdeauna. Nutritionistii recomanda sa elimini mancarurile picante din alimentatia ta si apoi sa observi toleranta fata de ele pe masura ce le reintroduci treptat.

Este important sa te adresezi medicului nutritionist sau gastroenterolog daca te confrunti cu probleme precum balonare, diaree, voma sau alte simptome care apar dupa ce consumi alimente picante si nu suferi de nicio afectiune digestiva. „Medicul te va consulta si se va asigura ca nu este vorba de o alta problema mai serioasa”, declara nutritionistul.

Alimente care reduc anxietatea: sunt recomandate de un nutritionist

Nu faci ulcer daca mananci alimente picante

Foarte multi oameni cred ca alimentele iuti pot provoca aparitia ulcerului, dar specialistii spun ca acesta este unul dintre cele mai raspandite mituri despre mancarurile picante. „Daca ai deja ulcer, mancarurile picante iti pot agrava simptomele, dar nu cauzeaza aparitia ulcerului”, spune medicul nutritionist.

De fapt, consumul de alimente picante poate sa previna ulcerul peptic prin inhibarea productiei de acid in stomac, declara medicul Ferraz-Valles. Este important de retinut ca pentru persoanele care au deja ulcer peptic, alimentele picante pot sa agraveze ulcerul sau sa inrautateasca simptomele. In acest caz, alimentele picante amplifica simptomele, dar nu cauzeaza ele insele ulcerul.

Foto: Unsplash.com