Studiu: Emotiile intense te ajuta sa evoluezi continuu si iti imbogatesc viata

1
De Irina Constantin
16 iun. 2020

Ai crede ca o viata plina de sens este o viata plina de momente fericite si intamplari pozitive la fiecare pas.

Ei, bine, specialistii tind sa aiba alta parere. Se pare ca persoanele care traiesc, de-a lungul timpului, experiente emotionale intense au o viata semnificativ mai interesanta si mai plina de sens.

9 lectii dureroase despre iubire care te vor salva la momentul potrivit

Cu alte cuvinte, nu conteaza daca experientele tale sunt percepute ca pozitive sau negative. Esentiala este intensitatea lor si masura in care te fac sa contemplezi, sa reflectezi si sa tragi concluzii pentru viitor.

Fara sa ne dam seama, cautam experiente emotionale intense

Un film de groaza vazut seara, pe canapeaua din sufragerie, cu lumina stinsa. Un fel de mancare foarte picant, incercat pentru prima data. Un rollercoaster infricosator, in care nu ezitam sa ne urcam. Ascultarea unui playlist cu melodii triste, chiar dupa ce te-ai despartit de cineva. Un antrenament dur, in care simti ca muschii iti vor lua foc din clipa in clipa.

Probabil ca ai incercat cel putin unul dintre aceste lucruri si te-ai simtit foarte bine ulterior. Fara sa realizezi pe moment, aceste experiente emotionale intense iti aduc satisfactie, chiar daca initial par dureroase, inconfortabile sau neplacute.

Motivul este simplu: experientele emotionale intense ne „trezesc la viata” si ne fac sa reflectam asupra lor. Acest lucru ne face mai prezenti, mai atenti si mai recunoscatori pentru fiecare experienta in parte, fie ea pozitiva sau negativa.

Care sunt experientele care formeaza povestea vietii tale?

Hai sa facem un exercitiu simplu. Ia o foaie de hartie si un pix sau deschide aplicatia cu notite din telefonul tau. Scrie, in cateva randuri, care este povestea vietii tale. Cine esti, prin ce ai trecut, ce lectii ai invatat despre viata?

12 secrete ale psihicului uman – te vor ajuta sa iei decizii bune

Mai mult ca sigur, pe lista se vor regasi experiente emotionale intense, precum momente tensionate peste care ai trecut cu brio, intamplari extreme care te-au marcat ca persoana si evenimente cu o incarcatura sentimentala enorma.

Acest lucru nu inseamna ca experientele de intensitate medie nu sunt semnificative sau nu aduc plusvaloare in viata ta. Zilele linistite, vacantele placute si perioadele in care nu s-a intamplat nimic iesit din comun au rolul lor. Cu toate acestea, ele nu te vor determina sa reflectezi si sa te dezvolti ca persoana.

Nu fugi de experientele „negative”!

Experientele, in esenta lor, sunt, pur si simplu, experiente. Doar noi le oferim valenta de „pozitive” sau „negative”. Situatia este identica si in cazul emotiilor.

In prezent, gandirea pozitiva este un trend care, chiar daca porneste din intentii bune, poate deveni toxic foarte repede. Cand privesti in jur, esti bombardata cu citate motivationale care te incurajeaza sa vezi doar partea plina a paharului si sa ignori, practic, orice ar putea fi incadrat in sectiunea de „experiente negative”.

Totusi, specialistii iti recomanda sa nu eviti intentionat momentele neplacute sau intamplarile incofortabile. Acestea te pot ajuta sa cresti, sa te dezvolti continuu si sa devii cea mai buna versiune a ta.

Foto: Unsplash.com