Miscarea practicata regulat reduce cu o treime riscul caderii si al fracturilor la persoanele varstnice. Si nu pentru ca muschii sunt mai antrenati sau pentru ca depui un efort sustinut (desi acestea sunt doua bonusuri importante), ci pentru ca efectiv iti intaresti oasele facand miscare.
Conform Harvard Health, toate exercitiile utile pentru schelet includ unul dintre factorii urmatori. Iar daca bifezi trei sau mai multi in aceeasi sesiune de exercitii, poti considera ca ai dat lovitura, scrie Well+Good.
Daca vrei sa mergi la sigur, iti recomand programul Body Balance, pentru ca te ajuta sa arati bine si sa te simti bine, indiferent de forma ta fizica actuala.
Cum stii daca un exercitiu este bun pentru oasele tale? Simplu: orice tip de efort care include macar unul dintre aceste sase elemente iti intareste oasele:
1. Exercitiile care iti cresc rezistenta
Fie ca folosesti ganterele, niste cutii de conserve sau tragi de niste benzi elastice, considera indeplinita aceasta sarcina. „Exercitiile de rezistenta care includ antrenamentele clasice de forta se bazeaza pe contractarea muschilor ce trag de oase pentru a-si mari volumul”, scrie Harvard Health.
2. Exercitiile in care iti folosesti greutatea
„Aici intra orice tip de activitate, cum ar fi alergarea, mersul, dansul, catararea, urcarea scarilor sau practicarea tenisului, golfului, baschetului, in care iti sustii greutatea si lucrezi contra gravitatiei”, arata sursa citata. Acest tandem cu gravitatia iti face oasele mai puternice.
3. Exercitiile care implica impact
Ai vazut vreodata sacii de box dintr-o sala de fitness? Acestia sunt un exemplu de exercitiu cu impact care prinde bine oaselor tale. „Cand faci o saritura si aterizezi sau cand pui toata greutatea pe un picior atunci cand alergi, multiplici efectul gravitatiei. De aceea activitatile cu impact mare au in general un efect mai pronuntat asupra oaelor decat cele cu impact redus”, explica Harvard Health.
Salata care intareste oasele, scade colesterolul si combate anemia
4. Exercitiile de viteza
„Impactul poate fi sporit marind viteza. De exemplu, alergarea sau exercitiile aerobice cu un ritm rapid vor ajuta mai mult la intarirea oaselor decat o plimbare sau gimnastica lenta”, arata publicatia citata. Cu alte cuvinte, mareste viteza putin ca sa ai mai multe beneficii pentru sanatatea oaselor.
5. Exercitiile dinamice
Sporturile precum fotbalul si squash-ul ii obliga pe jucatori sa faca miscari si rasuciri rapide care s-a demonstrat ca sunt bune pentru sanatatea oaselor. Daca nu practici aceste sporturi, dansul este cea mai buna alternativa, pentru ca necesita o dexteritate similara.
6. Exercitiile pentru echilibru
„Exercitiile care au ca obiectiv echilibrul nu sunt cele mai bune pentru intarirea oaselor, dar sunt bune pentru ca te ajuta sa nu cazi, deci au o functie de protectie a oaselor”, arata Harvard Health. Exercitiile de yoga sunt perfecte pentru asa ceva.
Foto: Instagram/@victoriasport