Lucruri pe care trebuie sa le stii pentru sanatatea sanilor tai

1
De Monica Radulescu
27 aug. 2018

In Romania, aproape 7500 de femei sunt diagnosticate anual cu cancer mamar. Din pacate, una din trei femei pierde lupta cu boala pentru ca nu merge la timp la medic.

90% dintre cazurile de cancer la san pot fi tratate daca afectiunea este descoperita intr-un stadiu incipient.

Am discutat despre tot ce inseamna controlul sanilor cu doamna dr. Beatrice Median, medic primar imagistica medicala la Centrul de Excelenta in Senologie al Donna Medical Center.

Foto: Damian Horatiu Sultanoiu

Pe langa autoexaminarea corecta a sanilor, care trebuie facuta lunar, screening-ul periodic este important. Insa controlul imagistic difera in functie de varsta femeii.

Asadar, ce ar trebui sa faci in functie de cati ani ai:

Intre 20 si 30 de ani se efectueaza o ecografie mamara o data la 3 ani.

Intre 30 si 40 de ani se efectueaza anual ecografie mamara.

Peste 40 de ani se recomanda mamografia (ideal mamografie 3D cu tomosinteza), din doi in doi ani.

Ce indică fiecare?

„Ecografia mamara este utilizata pentru diferentierea formatiunilor mamare benigne de cele maligne, singura sau asociata cu sonoelastografie mamara. In plus, ecografia permite o foarte buna examinare a zonelor axilare si supraclaviculare.” (dr. Beatrice Median, medic primar imagistica medicala)

Mamografia 3D cu tomosinteza este cea mai avansata metoda de examinare a sanilor la femeile care au peste 40 de ani.

Medicul spune ca mamografia 3D cu tomosinteza este cea mai eficienta metoda pentru depistarea precoce a unei tumori mamare inainte ca pacienta sau clinicianul sa o poată palpa. „Mamografia reuseste sa depisteze tumori mamare mai devreme cu 3-4 ani inainte ca acestea sa devina palpabile.”, completeaza specialistul.

Cu ce se deosebeste mamografia 3D cu tomosinteza de mamografia normala

Mamografia cu tomosinteza 3D aduce o serie de avantaje pentru un diagnostic corect si precoce. „Aceasta depisteaza si caracterizeaza cu 41% mai multe cancere invazive (cele mai agresive) si cu 29% mai multe cancere mamare de toate felurile, comparativ cu mamografia digitală standard 2D, in special in sanii densi. Iti poate salva viata printr-un diagnostic timpuriu pentru ca identifica microcalcificari care uneori pot fi singurul semn de cancer mamar si are un numar semnificativ mai mic de diagnostice pozitive sau negative puse gresit, comparativ cu mamografia 2D.”, explica dr. Median.

Cand se pot completa ecografia si mamografia

In unele situatii, pentru un diagnostic exact, ecografia este completata de mamografie si invers. „In cazul unui diagnostic grav, ecografia mamara nu se utilizeaza ca metoda singulara de diagnostic. Mamografia este metoda de diagnostic pentru cancer mamar pentru toate categoriile de varsta, cu risc crescut si cu risc obisnuit de cancer mamar. Ecografia mamara este complementara mamografiei in screeningul pacientelor cu risc crescut de cancer mamar si a celor cu sanii densi la mamografie.”, spune medicul.

Mitul „mamografia este dureroasa”

Multe femei se tem de durere in cazul unei mamografii. Medicul spune ca tehnologia a avansat acum si compresia utilizata se adapteaza in functie de tipul de san.

De aceea, nu lasa frica sa te opreasca in a avea grija de sanii tai si mergi la control. Este mai bine sa previi decat sa tratezi! Este un adevar care, in esenta, poate sa faca diferenta intre viata si moarte.

Foto: Shutterstock.com