“Nu este bine sa apelam la leacuri babesti si nici la medicamente neindicate de medicul dermatolog. Dintre cele mai frecvente greseli cu care romanii ajung la cabinet, as mentiona legarea unei excrescente cutanate cu un fir de ata sau de par, ca sa o rupa si sa dispara, aplicarea de rostopasca, de varza, de propolis sau de aloe, plante percepute ca benefice. As vrea ca romanii sa uite toate aceste greseli – care se pot dovedi fatale – si sa retina, in schimb, ca diferenta dintre leziuni cu risc de cancer sau chiar canceroase, si cele fara risc, este de multe ori foarte fina. Numai dermatologul poate stabili diagnosticul si apoi tratamentul potrivit” avertizeaza dr. Mihaela Leventer, medic dermatolog.
Cum recunoasteti o alunita cancerigena
Cele mai periculoase alunite apar la varsta adulta, iar persoanele care se confrunta cu adevarate explozii de pete cafenii, dupa expunerea la soare, de exemplu, ar trebui sa stie ca exista semne clare care trebuie sa le trimita la dermatolog.
“Alunitele denumite medical NEVI sunt considerate periculoase, cu potential de transformare intr-un melanom, daca au dimensiuni de peste 6 mm, cresc rapid, isi schimba culoarea sau conturul si au un aspect particular, de multe ori diferit de celelalte alunite de pe tegumentul aceleiasi persoane. Deoarece semnele de alarma sunt de cele mai multe ori discrete si greu de interpretat de catre un neavizat, cel mai bine este ca periodic fiecare persoana sa-si controleze pielea la specialistul dermatolog” adauga dermatologul.
Citeste continuarea pe Doctorul Zilei.
Foto: Unsplash.com.