De ce apare senzatia de nod in gat. Analizele cu care descoperi cauza exacta

1
De Cristina Tudor
2 iul. 2020

In functie de severitate, senzatia de nod in gat poate provoca dificultati la inghitire sau poate fi insotita de dureri in piept ori de senzatia de sufocare.

Nu de putine ori se intampla ca „nodul“ sa fie resimtit in zona marului lui Adam, alaturi de un muschi numit cricofaringian. De altfel, acest muschi este cel care impiedica mancarea ingerata sa revina in cavitatea bucala, iar contractura lui declanseaza senzatia de nod in gat.

Specialistii spun ca, atunci cand aceasta problema apare la tineri care nu au probleme de sanatate, vinovat este, cel mai adesea, stresul sau un fond psihic mai labil. Insa senzatia de nod in gat poate precede si o laringita sau o raceala, putand fi si semnul unor probleme severe.

De ce apare senzatia de nod in gat. Lipsa de calciu sau stresul

De cele mai multe ori, senzatia de nod in gat este cauzata de constrictia muschilor laringelui in anumite situatii dismetabolice, dintre care hipocalcemia (n.r. – scadere a cantitatii de calciu din sange) este doar una, altele fiind hipomagneziemia (n.r. – scadere a cantitatii magneziului din sange) si scaderea aciditatii sangelui (alcaloza). O cauza frecventa este hiperventilatia (respiratia mai frecventa decat ar fi nevoie, in conditii de anxietate sau teama fara motiv, la o persoana stresata, eventual pe un fond de personalitate isteroida). In timpul acestei respiratii, prea frecvente sau prea adanci (oftat), pacientul elimina prea mult bioxid de carbon prin respiratie.

Cum bioxidul de carbon participa la aciditatea sangelui, prin formarea de acid carbonic, hiperventilatia pe fond de stres va determina o scadere a acidului carbonic circulant, cu scaderea consecutiva a aciditatii sangelui si aparitia senzatiei de sufocare si nod in gat prin contractia musculaturii laringiene – fenomen cunoscut sub numele de «alcaloza respiratorie a persoanei stresate».

Cheia in aceasta situatie frecvent intalnita este linistirea pacientului, pentru a nu mai respira anormal (un anxiolitic sau chiar o medicatie placebo, adica fara efect real, dar care sa pacaleasca pacientul ca-i face bine, in acest fel linistindu-l, ca de exemplu celebra pastiluta cu calciu).

Citeste continuarea pe Doctorul Zilei.

Foto: Unsplash.com.