Cele mai interesante lucruri pe care nu le stiai despre culoarea ochilor

1
De Cristina Tudor
15 iul. 2020

Daca ai ochii caprui, probabil te-ai intrebat cum ai arata cu ochii albastri. Sau invers. Sunt foarte multe lucruri pe care nu le stim inca despre culoarea ochilor, fiind un mister pentru multe persoane.

Iata cateva lucruri interesante despre culoarea ochilor:

Ai auzit probabil ca bebelusii se nasc cu ochii albastri, dar nu este valabil in cazul tuturor bebelusilor. Secretul ochilor albastri este nivelul scazut de melanina din iris, care disperseaza lumina si creeaza un efect albastru. Culoarea ochilor in cazul multor bebelusi cu varsta curprinsa intre 3 si 18 luni se poate schimba pe masura ce numarul melanocitelor din irisi creste. Uneori, culoarea ochilor nu se definitiveaza pana la varsta de 12 ani.

Bebelusii care se nasc cu ochii caprui nu trec prin aceste schimbari si isi mentin aceeasi culoare a ochilor de-a lungul intregii vieti. Datorita continutului ridicat de melanina, stratul exterior al irisului absoarbe si reflecta lumina, ceea ce creeaza nuantele maronii. Chiar daca persoanele cu ochii caprui se confrunta mai rar cu boli ale ochilor decat cele cu ochii albastri, trebuie totusi sa poarte ochelari de soare. Razele UV au acelasi efect asupra melanocitelor din iris ca si asupra melanocitelor din piele.

70% din populatia lumii are ochii caprui

Ochii caprui sunt dominanti la nivel mondial, aproximativ 70% din populatia lumii avand ochii caprui. In unele regiuni procentajul ochilor caprui ajunge la 95%, asa cum se intampla in Asia, Orientul Mijlociu, America de Sud sau sudul Europei.

Zonele in care se afla cele mai multe persoane cu ochii albastri sunt cele din nordul Europei, in tari precum Estonia, Danemarca si Finlanda, unde procentul ajunge la 85%. In Germania procentul celor cu ochi albastri este de 75%, iar in Anglia este de 50%. Uneori, ochii de culoare albastra pot fi intalniti si la persoane din Orientul Mijlociu.

Citeste continuarea pe Eva.ro.

Foto: Unsplash.com.