Scapa definitiv de capcana amanarii cu ajutorul unui truc simplu, de doar cinci minute

1
De Roxana Dobrita
28 aug. 2018

“Trailer-ul” iti va da motivatia de care ai nevoie, iti va imbunatati in mod major productivitatea si te va ajuta sa muncesti mai eficient.

Cu totii am fost acolo: Ai un task super important de care trebuie sa te apuci. Dar nu poti sa o faci chiar acum. Stii ca ai nevoie de mult timp pentru a face un progres semnificativ – si nu ai foarte mult timp la dispozitie acum. Sigur, te-ai putea apuca de el pentru ca macar sa ai o parte facuta. De fapt, daca ai fi folosit toate perioadele scurte de timp pe care le-ai avut libere in ultimele zile (sau saptamani!), ai fi terminat deja.

Dar pur si simplu nu te poti motiva suficient pentru a incepe.

“Ma voi apuca in curand de asta”, iti spui tu. “Poate maine.”

Asa ca apesi butonul de refresh pe canalele de social media pentru a suta oara pe ziua de astazi. Sau te pierzi in marile caldute si confortabile ale Youtube-ului. Daca te simti productiv, identifici alte cateva task-uri mici si usoare, pe care le poti termina usor si repede si care te vor ajuta sa te simti mai putin vinovat pentru ca ai amanat sa te apuci de cel principal si-ti va da si un soi de sentiment de implinire.

Doar ca aceasta implinire are picioare scurte.

In curand iti vei da seama ca intri in criza de timp. Sau, si mai rau, vei realiza ca pur si simplu nu mai ai suficient timp – iar ceea ce vei reusi sa incropesti nu va fi nici pe departe asa bun asa cum ai fi vrut. Nici pe departe asa bun cum ar fi trebuit sa fie.

Dar lucrurile nu trebuie sa stea astfel.

In noua sa carte, EQ Applied: The Real World Guide to Emotional Intelligence, Justin Bariso iti face cunostinta cu o serie de unelte si metode care te vor ajuta sa te folosesti de emotiile pe care le simti, nu sa le lasi sa te controleze si sa lucreze impotriva ta.

Una dintre aceste metode este un truc simplu, care-ti va da motivatia de care ai nevoie, iti va imbunatati in mod major productivitatea si te va ajuta sa muncesti eficient.

Bariso il numeste “trailer-ul”.

Exista un motiv pentru care studiourile de la Hollywood au inventat trailer-ul de film: Chiar daca publicul nu e motivat sa se uite la un film de 90 de minute despre care nu stiu nimic, majoritatea oamenilor sunt suficient de curiosi cat sa accepte sa se uite la trailer.

Similar, convingandu-ti mintea sa priveasca un trailer de cinci minute (un fel de preview) despre cum arata task-ul pe care-l ai de facut, te poti pacali sa te apuci de el.

Trailer-ul este, de fapt, un truc vechi de terapie cognitiv-comportamentala, numit si regula de cinci minute.

Iata cum functioneaza: Te fortezi sa muncesti pentru doar cinci minute, cu mentiunea ca dupa ce aceste cinci minute s-au scurs, te poti opri daca asta vrei. Desigur, de cele mai multe ori vei fi motivat sa continui. Trailer-ul functioneaza pentru ca adesea cea mai grea parte a unui task important este chiar momentul cand trebuie sa incepi.

“Ne e teama de o sarcina mare si amorfa tocmai pentru ca este atat de mare si de nedefinita si pentru ca ne e teama ca ne va lua doua ore sau doua zile sa o terminam”, explica Andrea Bonior intr-un articol pentru Psychology Today.

Dar cucerirea barierei psihologice a inceputului iti da energia de a continua.

Nu vei mai vrea sa te opresti dupa acele cinci minute, dar o poti face fara sa te invinovatesti. pentru ca oricum ai facut mai mult decat preconizai la inceput, cand erai hotarat sa o amani cu totul.

Trailer-ul de ajuta si sa profiti la maximum de timpul pe care-l ai la dispozitie. Daca pana in momentul respectiv ai insistat ca nu te vei apuca de acea sarcina pana ce nu vei avea suficient timp la dispozitie (timp care, surpriza, nu pare sa apara mai niciodata), acum descoperi ca folosindu-te de ferestrele de 5, 10 sau 15 minute din program faci progrese semnificative.

In plus, muncind la o sarcina cu o frecventa mai mare te ajuta sa o pastrezi in minte mai clar, astfel incat esti mereu atent sa modifici, rafinezi si imbunatatesti ceea ce ai de facut. Astfel, in loc ca produsul final sa nu fie nici pe departe asa cum ar fi trebuit sa fie, acum poti avea incredere ca ai dus la bun sfarsit cea mai buna versiune de care esti capabil.

Prin urmare, daca te lupti sa gasesti motivatia necesara pentru a indeplini un task important, repeta dupa mine:

Doar. Cinci. Minute.

Foto: Shutterstock.com