Nautul este un aliment complex, plin de nutrienti esentiali, proteine si vitamine. Este un element must have in dieta, mai ales daca esti vegetariana sau vegana. Nu numai ca este satios, dar te ajuta sa ai o alimentatie echilibrata si sanatoasa.
12 ingrediente care nu trebuie sa-ti lipseasca din casa
Contrar opiniilor majoritatii, nautul nu poate fi consumat doar sub forma de hummus simplu, cu crackersi si betisoare din legume. Exista zeci de variante in care il poti gati si sute de retete cu naut pe care le poti incerca.
Iata 3 retete cu naut pe care le poti gati dintr-o singura conserva!
1. Hummus aromat cu pesto
Hummusul clasic este pasta rezultata din naut, tahini (pasta de susan), zeama de lamaie si ulei de masline. Este o reteta clasica, echilibrata si absolut divina! Totusi, nu trebuie sa ramai intotdeuna la varianta standard, caci variatiile te pot uimi in cel mai bun sens.
Vei avea nevoie de urmatoarele ingrediente:
- 1/2 conserva de naut;
- o lingurita de tahini;
- o lingurita muguri de pin;
- 6-7 frunze mari de busuioc;
- 2 lingurite zeama de lamaie;
- 2 lingurite ulei de masline extravirgin;
- sare si piper negru, dupa gust.
Modul de preparare:
Simplu! Pune toate ingredientele in blender si mixeaza pana cand obtii o pasta fina si omogena. Muta compozitia intr-un bol si pune deasupra inca o lingurita de pesto deja preparat, frunze de busuioc proaspat sau putin ulei de masline.
Serveste hummusul cu rosii cherry proaspete, bete de telina apio sau o salata de baby spanac cu multa lamaie.
2. Naut picant cu boia afumata si legume
Nu trebuie neaparat sa pasezi nautul pentru a obtine un preparat delicios. Dovada este aceasta reteta simpla, pe care o poti gati in cuptor sau in tigaie. Alegerea iti apartine, ambele variante fiind la fel de gustoase!
Vei avea nevoie de urmatoarele ingrediente:
- 1/2 conserva de naut;
- un morocov mediu;
- 4-5 ciuperci champignon;
- 1/2 ceapa rosie;
- o lingurita boia afumata;
- o lingurita boia iute;
- o lingurita ulei de masline;
- sare si piper negru, dupa gust.
Modul de preparare:
Clateste nautul din conserva si decojeste pielitele. Pune-l intr-un bol, alaturi de condimente, apoi maseaza boabele de naut pana cand sunt acoperite bine. Pune nautul in tava cuptorului, pe o hartie de copt, si lasa-l sa se coaca lent, timp de 20-30 de minute. Daca alegi sa-l gatesti in tigaie, pune nautul pe foc mediu, cu aceleasi condimente, dar adauga si o lingurita de ulei, pentru a se praji frumos.
Separat, curata morcovii, ciupercile si ceapa. Taie morcovii in bastonase, ciupercile in felii sau cuburi, iar ceapa o poti lasa sub forma de rondele. Pune legumele in cuptor, dupa ce ai presarat peste ele putin ulei de masline, sare si piper.
Cand toate sunt gata, serveste nautul copt sau prajit alaturi de legume si o salata fresh din frunze verzi.
3. Mousse vegan cu capsune si vanilie
Daca aperitivul si felul principal au fost clare, probabil ca te intrebi cum poti integra nautul intr-un desert, mai ales intr-un mousse de fructe. Ei, bine, toate conservele de naut contin si un lichid numit aquafaba. Acesta are proprietatea extraordinara de a se transforma intr-o spuma pufoasa, asemenea albusului de ou. Este elementul perfect pentru un mousse fin si delicios. Si nu, nu va avea gust de naut!
Vei avea nevoie de urmatoarele ingrediente:
- 3/4 din lichidul de la o conserva de naut;
- 250 grame capsune proaspete;
- semintele de la o pastaie de vanilie;
- 3-4 linguri de zahar brun sau sirop de agave;
- o lingurita zeama de lamaie.
Modul de preparare:
Pune capsuniele spalate, semintele de vanilie, indulcitorul si zeama de lamaie in blender. Pulseaza pana obtii o compozitie omogena. Poti folosi zahar brun sau un indulcitor lichid, precum mierea sau siropul de agave sau curmale.
Separat, intr-un vas curat, toarna aquafaba si mixeaz-o ca pe albusurile de ou. Adauga o priza de sare si mixeaza la viteza mare pana cand obtii o spuma tare. Incorporeaza compozitia de capsune si vanilie in spuma, cu miscari lente, de sus in jos.
Pune mousse-ul in borcane sau cupe si lasa-l la frigider cateva ore inainte de a-l manca. Poti sa il servesti cu frisca, frunze de menta si capsune proaspete deasupra.
Foto: Instagram/@thesaffronstories