3 preparate pe care poti sa le gatesti cu o singura conserva de naut: Aperitiv, fel principal si desert!

1
De Irina Constantin
30 iul. 2020

Ai o conserva cu naut si crezi ca o poti transforma doar intr-o portie mare de hummus?

Nautul este un aliment complex, plin de nutrienti esentiali, proteine si vitamine. Este un element must have in dieta, mai ales daca esti vegetariana sau vegana. Nu numai ca este satios, dar te ajuta sa ai o alimentatie echilibrata si sanatoasa.

12 ingrediente care nu trebuie sa-ti lipseasca din casa

Contrar opiniilor majoritatii, nautul nu poate fi consumat doar sub forma de hummus simplu, cu crackersi si betisoare din legume. Exista zeci de variante in care il poti gati si sute de retete cu naut pe care le poti incerca.

Iata 3 retete cu naut pe care le poti gati dintr-o singura conserva!

1. Hummus aromat cu pesto

Hummusul clasic este pasta rezultata din naut, tahini (pasta de susan), zeama de lamaie si ulei de masline. Este o reteta clasica, echilibrata si absolut divina! Totusi, nu trebuie sa ramai intotdeuna la varianta standard, caci variatiile te pot uimi in cel mai bun sens.

View this post on Instagram

Dividiamoci i compiti. Chi affetta il pane? Chi prepara l'hummus? E chi controlla chi prepara l'hummus che non se lo sbafi prima di arrivare in tavola? 😛⁠ ⁠ 🛒 Ingredienti⁠ 240 g di ceci⁠ 30 g di pinoli⁠ 70 g di olio extravergine di oliva⁠ 2 manciate di foglie di basilico⁠ 1 spicchio di aglio⁠ Succo di ½ limone⁠ Sale e pepe⁠ ⁠ ⚒️ Strumenti⁠ Tritatutto⁠ ⁠ 👩‍🍳⁠ Tempo tot.: 10 min⁠ Dosi per: 4 persone⁠ ⁠⁠ ~⁠ ⁠⁠ 1️⃣ Tostate come prima cosa i pinoli in una padella antiaderente per qualche minuto fino a che saranno dorati, quindi versate nel tritatutto i ceci, i pinoli tostati, il basilico, l’olio extravergine, l’aglio, il succo di limone e regolate di sale e pepe.⁠ ⁠ 2️⃣ Frullate il tutto fino ad ottenere un composto cremoso, liscio e omogeneo, poi servite decorando l’hummus, se lo gradite, con un cucchiaio di pesto, una manciata di pinoli tostati e qualche fogliolina di basilico.⁠ ⁠ ❄️ Conservazione: 3-4 giorni in frigorifero in un contenitore per alimenti.⁠ ⁠ 💡Consiglio in più: allungato con un po' di acqua sarà anche un delizioso condimento per un piatto di trofie fresche.⁠ ⁠⁠ ~⁠ ⁠ ⤴ Link al video qui 👉 @vegolosi.it, nelle Storie ⤴ oppure 👉 su vegolosi.it⁠ cercando "Hummus al pesto e pinoli"⁠

A post shared by Vegolosi.it (@vegolosi.it) on

Vei avea nevoie de urmatoarele ingrediente:
  • 1/2 conserva de naut;
  • o lingurita de tahini;
  • o lingurita muguri de pin;
  • 6-7 frunze mari de busuioc;
  • 2 lingurite zeama de lamaie;
  • 2 lingurite ulei de masline extravirgin;
  • sare si piper negru, dupa gust.

Simplu! Pune toate ingredientele in blender si mixeaza pana cand obtii o pasta fina si omogena. Muta compozitia intr-un bol si pune deasupra inca o lingurita de pesto deja preparat, frunze de busuioc proaspat sau putin ulei de masline.

Serveste hummusul cu rosii cherry proaspete, bete de telina apio sau o salata de baby spanac cu multa lamaie.

2. Naut picant cu boia afumata si legume

Nu trebuie neaparat sa pasezi nautul pentru a obtine un preparat delicios. Dovada este aceasta reteta simpla, pe care o poti gati in cuptor sau in tigaie. Alegerea iti apartine, ambele variante fiind la fel de gustoase!

  • 1/2 conserva de naut;
  • un morocov mediu;
  • 4-5 ciuperci champignon;
  • 1/2 ceapa rosie;
  • o lingurita boia afumata;
  • o lingurita boia iute;
  • o lingurita ulei de masline;
  • sare si piper negru, dupa gust.
Modul de preparare:

Clateste nautul din conserva si decojeste pielitele. Pune-l intr-un bol, alaturi de condimente, apoi maseaza boabele de naut pana cand sunt acoperite bine. Pune nautul in tava cuptorului, pe o hartie de copt, si lasa-l sa se coaca lent, timp de 20-30 de minute. Daca alegi sa-l gatesti in tigaie, pune nautul pe foc mediu, cu aceleasi condimente, dar adauga si o lingurita de ulei, pentru a se praji frumos.

Separat, curata morcovii, ciupercile si ceapa. Taie morcovii in bastonase, ciupercile in felii sau cuburi, iar ceapa o poti lasa sub forma de rondele. Pune legumele in cuptor, dupa ce ai presarat peste ele putin ulei de masline, sare si piper.

Cand toate sunt gata, serveste nautul copt sau prajit alaturi de legume si o salata fresh din frunze verzi.

3. Mousse vegan cu capsune si vanilie

Daca aperitivul si felul principal au fost clare, probabil ca te intrebi cum poti integra nautul intr-un desert, mai ales intr-un mousse de fructe. Ei, bine, toate conservele de naut contin si un lichid numit aquafaba. Acesta are proprietatea extraordinara de a se transforma intr-o spuma pufoasa, asemenea albusului de ou. Este elementul perfect pentru un mousse fin si delicios. Si nu, nu va avea gust de naut!

View this post on Instagram

𝚐𝚎𝚜𝚞𝚗𝚍𝚎𝚜 𝚟𝚎𝚐𝚊𝚗𝚎𝚜 𝙷𝚒𝚖𝚋𝚎𝚎𝚛 𝙼𝚘𝚞𝚜𝚜𝚎 🍧 Hallo ihr Lieben 🥰 Ich wünsche euch einen wunderschönen Dienstag. . . Wusstet ihr dass ihr das Wasser von den Kichererbsen gar nicht wegschütten müsst, sondern total einfach zu einem leckeren Nachtisch verarbeiten könnt. Ihr müsst das Wasser nur mit einem Mixer aufschlagen, denn es verhält sich genauso wie Eiklar und wird schön schaumig und fluffig. 🥰 . . . Rezept: 200g TK Himbeeren 1Dose Kichererbsen (Aqua Faba) 3EL Zucker . . Ihr müsst alles pürieren und dann ca. 10 Minuten aufschlagen. . . Rezept ist von @restlos.satt

A post shared by 𝗙𝗼𝗼𝗱𝗶𝗻𝘀𝗽𝗼 | 𝗻𝗲𝘂𝗲 𝗥𝗲𝘇𝗲𝗽𝘁𝗲 🌱🥑 (@gretas.kueche) on

Vei avea nevoie de urmatoarele ingrediente:
  • 3/4 din lichidul de la o conserva de naut;
  • 250 grame capsune proaspete;
  • semintele de la o pastaie de vanilie;
  • 3-4 linguri de zahar brun sau sirop de agave;
  • o lingurita zeama de lamaie.
Modul de preparare:

Pune capsuniele spalate, semintele de vanilie, indulcitorul si zeama de lamaie in blender. Pulseaza pana obtii o compozitie omogena. Poti folosi zahar brun sau un indulcitor lichid, precum mierea sau siropul de agave sau curmale.

Separat, intr-un vas curat, toarna aquafaba si mixeaz-o ca pe albusurile de ou. Adauga o priza de sare si mixeaza la viteza mare pana cand obtii o spuma tare. Incorporeaza compozitia de capsune si vanilie in spuma, cu miscari lente, de sus in jos.

Pune mousse-ul in borcane sau cupe si lasa-l la frigider cateva ore inainte de a-l manca. Poti sa il servesti cu frisca, frunze de menta si capsune proaspete deasupra.

Foto: Instagram/@thesaffronstories